H5N8

Ptičja gripa proširila se Srednjom i Istočnom Europom te došla na hrvatske granice

15.01.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Opasan soj ptičje gripe otkriven je na velikoj farmi pataka na istoku Mađarske, objavila je u srijedu Nacionalna agencija za sigurnost prehrambenog lanca, dva dana nakon pojave prvog takvog slučaja u zemlji zadnjih godina

Gripa se zadnjih dana proširila u Poljskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Mađarskoj. Riječ je o jako patogenom soju virusa H5N8 koji se ponovno pojavio u Poljskoj početkom siječnja.

Mađarska agencija objavila je da se provodi eliminacija svih 115.000 pataka na spomenutoj farmi, nakon što je početkom tjedna ubijeno više od 50.000 pura ne bi li se zaustavilo širenje virusa.

Virus se vjerojatno širi jer divlje ptice migriraju i šire zarazu putem vode, objašnjavaju vlasti. Agencija navodi da je ovaj soj virusa sličan onom koji je harao zemljom 2016. Peradarski proizvodi sigurni su za konzumaciju, ističe.

Mađarska će ograničiti i transport ne bi li suzbila virus. Bolest u Europi za sada nije prešla na ljude. Rumunjska je ranije u srijedu objavila pojavu virusa ptičje gripe H5N8 na farmi na sjeverozapadu zemlje.

Od virusa je uginulo 11.190 ptica u jatu od 18.699 ptica u regiji Maramures pored granica s Ukrajinom i Mađarskom. Ostale ptice iz jata su usmrćene.