'kuju novu zavjeru'

Drskost Kremlja ne preza ni pred čim: 'Rusija šalje odrede smrti u Europu'

10.05.2024 u 17:56

Bionic
Reading

Od Berlina do Vilniusa, vlade se suočavaju s rastućom prijetnjom sabotaža i nasilnog zastrašivanja koje sponzorira Rusija

Iza niza sve očitijih, češćih i koordiniranih incidenata diljem Europe najvjerojatnije se krije ruka ruske vojne obavještajne službe GRU. O tome piše Bloomberg, pozivajući se na dužnosnike upoznate s tim pitanjem. Napominje se da su u Njemačkoj dvojica osumnjičenika koje je ruska obavještajna služba angažirala za napad na vojne baze došla u zemlju kao tinejdžeri. U Estoniji su mladi ljudi s kriminalnim dosjeima regrutirani putem Telegrama da za mali novac počine vandalizam nad ministrovim automobilom i nacionalnim spomenicima.

Drugdje u Europi, vladinim se službenicima savjetuje da poduzmu mjere opreza kako bi izbjegli povećani rizik od nasilja od strane kriminalaca koje podržava Rusija. Od Berlina do Vilniusa, vlade se suočavaju s rastućom prijetnjom sabotaže i nasilnog zastrašivanja koje sponzorira Rusija diljem zemalja NATO-a uoči izbora za Europsku uniju. Oni, zajedno s odlučnom kampanjom dezinformacija, osmišljeni su za testiranje snage podrške Ukrajini na kontinentu.

Drskost postupaka koje je odobrio Kremlj – godinama nakon trovanja u Salisburyju, za koje Britanija kaže da ga je vjerojatno naredio ruski predsjednik Vladimir Putin, i ubojstava u Tiergartenu u Berlinu – navela je jednog visokog dužnosnika da zaključi kako Moskvu više nije briga što bi mogla biti uhvaćena počinivši neprijateljska djela, te se pomaknuo od suptilnijih oblika prikrivene špijunaže do izravne brutalnosti protiv zapadnih meta”, pišu novine.

GRU koordinira incidente po Europi?

Britanac će se u petak pojaviti pred sudom u Londonu optužen za podmetanje požara u skladištu povezanom s Ukrajinom u istočnom Londonu. Kao odgovor, Britanija je protjerala jednog od vodećih ruskih diplomata u sklopu akcije slamanja ruskih špijuna. U Poljskoj su tužitelji uhitili čovjeka kojeg su optužili za prikupljanje informacija o zračnoj luci koja služi kao glavna usputna stanica za dužnosnike koji putuju u i iz Ukrajine zbog sumnje da je pomagao ruskoj zavjeri za ubojstvo predsjednika Volodimira Zelenskog.

Jedan europski dužnosnik rekao je da je nekoliko incidenata u Europi bilo dio operacije koju je koordinirao GRU. Štoviše, slične akcije provedene su u različitim glavnim gradovima.

Poljski ministar vanjskih poslova Radoslaw Sikorski nedavno je rekao da “Rusija godinama šalje odrede smrti u Europu”.

“Imali smo terorista kojega je regrutirala Rusija i koji je prije nekoliko mjeseci pokušao izvesti teroristički napad u Poljskoj, a siguran sam da to pokušavaju učiniti i u drugim zemljama”, rekao je.

Nova prijetnja Kremlja

U svojoj agresivnosti, metodama i razmjerima, napadi koje podupire Rusija predstavljaju novu prijetnju Kremlja, a dužnosnici kažu da nedavna bujica napada ima zajedničku nit: često uključuju lokalno stanovništvo angažirano uglavnom preko internetskih posrednika da napadaju ciljeve na Zapadu ili obavljanje drugih štetnih zadataka po nalogu Moskve, piše publikacija.

Prema riječima jednog od dužnosnika, vrlo je vjerojatno da je ova strategija, usmjerena protiv cijele Europe, odobrena na najvišoj razini u Moskvi. Prema drugom izvoru, Rusija ima namjernu strategiju sabotiranja pomoći Ukrajini diljem Europe i regrutiranja lokalnog stanovništva da pomogne njezinim naporima. Konkretno, litvanska obavještajna služba upozorila je ovaj tjedan da Rusija pokušava regrutirati stanovnike baltičkih država za izvođenje provokacija ili napada.

U tu svrhu sve se više koriste društvene platforme za objavljivanje oglasa u kojima se traže osobe za novačenje, osobe spremne špijunirati za nagradu, fotografirati infrastrukturu vojnih objekata od strateške važnosti, prikupljati podatke o pojedincima te počiniti sabotažu ili vandalizam. odjel je rekao u priopćenju.

Nisu samo baltičke zemlje te koje zvone na uzbunu. Prošli mjesec dvije su osobe uhićene u Njemačkoj zbog planiranja "mogućih sabotaža" protiv vojnih i industrijskih ciljeva, uključujući američka postrojenja. Na primjer, protiv američke vojne baze u Grafenwoehru, gdje se ukrajinski vojnici obučavaju na tenkovima Abrams.

Opasnost velika za zemlje s komunističkom prošlošću

“Opasnost je posebno velika za zemlje s komunističkom prošlošću ili koje su nekada bile dio Sovjetskog Saveza, jer one konzumiraju ruske medije i najosjetljivije su na antiukrajinsku i antieuropsku propagandu”, dodao je izvor. Rumunjsko Vrhovno vijeće obrane u svom je izvješću upozorilo na moguću infiltraciju ruskih špijuna kao “ukrajinskih izbjeglica” ili čak na moguću sabotažu vojnog transporta u Ukrajinu”, piše Bloomberg.

Rusija pokušava iskoristiti svoju moć izbjegavajući odmazdu ili trenutne protumjere, rekla je Teija Tiilikainen, direktorica Europskog centra izvrsnosti za borbu protiv hibridnih prijetnji.

Prijetnja Europi od Ruske Federacije Mnoge članice Europe su odlučnije u pogledu ruske agresije od drugih zemalja. Češki predsjednik Petr Pavel obrazložio je to činjenicom da zemlje srednje i istočne Europe imaju neposredno iskustvo komunikacije sa Sovjetskim Savezom i Rusijom. I ovo se iskustvo ne može nazvati pozitivnim.

Podsjetimo, nedavno je Financial Times, pozivajući se na europske obavještajne službe, izjavio da Ruska Federacija “kuje zavjeru za činove nasilja i sabotaže diljem kontinenta”. Glavna obavještajna uprava Ministarstva obrane Ukrajine kaže da to nije vijest, a naša zemlja također prati ovo pitanje.