liječenje u SAD-u

Dramatičan apel Vladi roditelja male Kiare: Pustite nas da povučemo novac iz Sberbanka. Nemojte nam pokopati živo dijete. HNB: Sredstva će biti dostupna za 48 sati

28.02.2022 u 12:55

Bionic
Reading

Matela Lambaša Goršić i Valentino Goršić, roditelje djevojčice Kiare (7) iz Šibenika koja je u prosincu otputovala na eksperimentalno liječenje tumora mozga, uputili su dramatičan apel Vladi RH i HNB-u u kojem ih mole da omoguće povlačenje novca iz Sberbanka kako bi Kiara mogla nastaviti liječenje

'Ovog jutra stigao je još jedan udarac na već teškom i grčevitom putu za Kiarin život, ali ovog puta udarac koji boli najjače i najviše dosad. Ovaj udarac Kiari možda zaista oduzima šansu da živi!!!

Ovim putem vam se obraćam kao očajni roditelj i majka teško bolesne djevojčice, koja uz to što se grčevito bori za djetetov život mora se baviti nažalost problemima Sberbanka d.d. Hrvatska i geopolitičkom situacijom.

Sav novac koji su građani Republike Hrvatske prikupili kao donaciju za Kiarino liječenje nalazi se na računima Sberbanka d.d i do kojeg sad zbog geopolitičke situacije ne možemo doći te tom novcu s bankom prijeti propadanje, taj novac možda nekome u Vladi ili u HNB-u ne znači ništa, ali taj novac nama znači SVE, taj novac Kiari znači ŽIVOT. Apeliram na Vladu i HNB da podrže Kiaru, da nam omoguće da dođemo do sredstava, da mom djetetu ne oduzmu šansu za život. Da moje živo dijete ne pokopaju!

Molimo HNB za iznimku da se povuče moratorij s naših računa kako bismo povukli sredstva iz Sberbanka d.d., da Kiari i njenom životu damo šansu.

Taj novac neophodan je za Kiarino liječenje, a ne samo liječenje, nego je neophodan za njen život. Nemojte pokopati moje dijete, jer ako nam onemogućite prijenos sredstava, ubili ste Kiaru. Bez tih sredstava Kiara u četvrtom mjesecu ne može nazad u San Francisco i nastaviti liječenje, a bez nastavka liječenja Kiara je ne sretno i bezbrižno dijete, nego dijete koje će nažalost izgubiti bitku za život!' napisali su Kiarini roditelji na Facebooku.

Kiara je, podsjetimo, otputovala u San Francisko nakon što je što je u velikoj humanitarnoj akciji za nju prikupljeno više od 18 milijuna kuna. Prije dva tjedna njen otac objavio je da je nakon dugih sedam mjeseci magnet konačno donio vijest o smanjenju tumora u svim smjerovima.

  • +2
Viceguverner HNB-a Roman Šubić o moratoriju na poslovanje Sberbanka Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Hrvatska narodna banka održala konferenciju za medije, a na njoj je govorio viceguverner HNB-a Romano Šubić. Jedno pitanje odnosilo se na situaciju s malom Kiarom.

'Radi se o razdoblju od samo 48 sati u kojem svi možemo biti strpljivi. Ne možemo raditi iznimku u pojedinim slučajevima, to je jako teško tehnički i informatički provesti. A odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna sredstva kako dotičnoj obitelji, tako i ostalim klijentima Sberbanka', kazao je Šubić.