izvanredno stanje u pirotu

[VIDEO/FOTO] Vagon-cisterna s amonijakom survala se u rijeku u Srbiji, gusti dim otrovnog plina širi se zrakom, 50-ak osoba u bolnici

25.12.2022 u 19:14

Bionic
Reading

Nekoliko željezničkih vagona, u kojima je prevožen plin amonijak, prevrnulo se oko 17.30 sati na pruzi Niš - Dimitrovgrad, nedaleko Pirota u Srbiji. Curenje otrovnog plina uzrokovalo je dimnu zavjesu na autocesti te je obustavljen promet na dionici između Pirota i Bele Palanke

Do iskliznuća vagona na kompoziciji teretnog vlaka došlo je kod mjesta Sopotski han nedaleko Pirota u jugoistočnoj Srbiji, prenosi Blic koji navodi kako je došlo do istjecanja plina i velike koncentracije u zraku te da su nadležne službe uputile apel tamošnjim stanovnicima da ne izlaze iz svojih domova.

Promet između Pirota i Bele Palanke na autoputu i magistrali je u prekidu zbog slabe vidljivosti, a navodi se i kako je nekoliko automobila sletjelo s autoceste zbog slabe vidljivosti te da u ovom trenutku nije moguće prići mjestu nesreće. Na terenu je 19 vatrogasaca sa sedam vozila iz vatrogasne postrojbe Pirot, a prema mjestu nesreće je upućeno još sedam vatrogasaca s tri vozila iz Niša, uključujući i vozila i tim za opasne tvari, navodi Blic.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Plus Online

Kako navodi taj srpski dnevnik, ukupno se 51 osoba javila u bolnicu u Pirotu. Među njima je sedam ozlijeđenih u prometnim nesrećama, odnosno slijetanju s ceste zbog slabe vidljvosti u maglici koju je izazvalo istjecanje amonijaka. Jedan od njih ima teži oblik trovanja i prebačen je u Klinički centar u Nišu. Ostalih 40-ak osoba u bolnicu se javilo zbog simptoma trovanja, a dvoje od njih ima teže simptome. Prema informacijama kojima raspolaže Blic, sedam je pacijenata primljeno u nišku bolnicu.

'Svi su stabilnih vitalnih parametara sa nadražajnim simptomima i blagim kemijskim opekotinama. Svi naši državljani', rekli su u bolnici za Blic. Na konferenciji za medije koja je hitno sazvana u nedjelju navečer, obratio se gradonačelnik Pirota i predsjednik gradskog Kriznog stožera Vladan Vasić te je rekao kako je u gradu proglašeno izvanredno stanje te da škole u ponedjeljak neće raditi, prenosi portal Plus online iz Pirota. Također navode kako ih zovu građani koji se žale na otežano disanje i koji kažu kako se osjeća jak miris u naseljima iznad Pirota.

'Vlak koji je vozio 20 cisterni s amonijakom je djelomično iskliznuo iz tračnica, za sada znamo da su vjerojatno jedna ili dvije cisterne iskliznule i da iz njih curi amonijak i to je razlog zašto smo proglasili izvanredno stanje. Ekipa koja može sanirati curenje amonijaka stigla je iz Niša na lice mjesta i od njih očekujemo daljnje informacije. Cisterna je skliznula u rijeku Nišavu, pa ćemo imati posljedice nizvodno po biljni i životinjski svijet, ali ta reakcija amonijaka i vode stvara gusti dim pa je teško stići na samu lokaciju', rekao je Vasić na konferenciji za medije.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Plus Online