ZAKON O DRŽAVNIM SIMBOLIMA

Drakonske kazne za korištenje crnogorske zastave kao prostirke ili zavjese

28.01.2019 u 21:00

Bionic
Reading

U crnogorski parlament prošlog petka stigao je vladin prijedlog o izmjeni i dopunama zakona o državnim simbolima i danu državnosti Crne Gore, kojim se, između ostalog, predviđa kazna do 2000 eura za osobe koje zastavu Crne Gore koriste kao prostirku ili zavjesu

Prema tom zakonu, novčanom kaznom od 1000 do 20.000 eura kaznit će se pravna osoba ukoliko upotrijebi grb i zastavu na načine kojima se narušavaju javni moral, ugled i dostojanstvo Crne Gore te ukoliko na grbu ili zastavi bilo što doda ili izmijeni.

U prijedlogu zakona zabranjeno je korištenje grba i zastave kao robnog ili uslužnog žiga, uzorka ili model ili kao bilo koji drugi znak za obilježavanje roba ili usluga.

Pored toga, zastava se ne smije postavljati na način da dodiruje tlo, niti je itko smije koristiti kao prostirku ili zavjesu.

Također je zabranjeno obavljati bilo kakve izmjene ili preinake u tekstu ili melodiji državne himne.

Zakonom se uvodi i obaveza javnih ustanova, čiji je osnivač država, odnosno općina, prema kojima zastava mora stalno vijoriti na zgradama u kojima su smještena državna tijela ili ustanove.

  • +7
Crna Gora Izvor: Pixsell / Autor: /DPA/PIXSELL

Kazna fizičkim osobama za ignoriranje i neustajanje tijekom izvođenja himne Crne Gore 'Oj svijetla majska zoro' iznosit će od 300 do 2000 eura.

Zastavama i simbolima manjinskih naroda više nema mjesta u državnim institucijama, pa će se srpska, albanska, hrvatska ili bošnjačka zastava smjeti vijoriti isključivo na vjenčanjima ili kulturnim događajima.