VINKOVČANKA OGORČENA

Dr. Kolak: Nisam kriv, opet bih postupio jednako

07.03.2016 u 09:54

Bionic
Reading

Dr. Nikola Kolak, vinkovački ginekolog prozvan za nestručno vođenje porođaja nakon kojeg je uslijedila smrt novorođene bebe Mateje Janković - u razgovoru za HRT odbacio je odgovornost za smrt novorođenčeta i optužbe da je nestručno vodio porođaj. Kaže kako bi opet postupio jednako

Dr. Kolak tvrdi kako je Mateju Janković prvi put vidio 30. siječnja preuzimajući smjenu na odjelu. Pristupio joj je kao ženi s urednom trudnoćom, tvrdi, ali ne znajući da je začela medicinski potpomognutom oplodnjom i da ima trombofiliju.

Porođaj je, kaže, vođen prema pravilima struke i suvremene medicine, no bio je iznimno težak. Kaže kako se dijete porodilo uz pomoć vanjskog hvata. Pokazalo je kretnje i jedan udah. Međutim dijete dalje nije reagiralo i pristupilo se hitnoj reanimaciji koja nažalost nije uspjela.

Odluku da porođaj ne obavi carskim rezom donio je ipak, kaže, u sekundi. Do sada je porodio tisuće žena i ne smatra da je i u čemu pogriješio. 'Ne osjećam odgovornost za smrt djeteta. Vodio sam porod po savjesti i učinio sam najbolje što sam znao i procijenio u tom trenutku jer, na kraju krajeva, za to sam školovan. Već 15 godina sam ginekolog i nisam imao incidenata. Najbolje da o tome sudi struka', kaže dr. Kolak za HRT


Inspekcija Ministarstva zdravlja izjavila je da su tijekom porođaja učinjeni propusti, no nalaz inspekcije, kaže, nije vidio. Premda se još ne zna koji je uzrok smrti djeteta, on je, kaže, već osuđen bez suda. 'Moja budućnost u ovome trenutku ovisi o rezultatima linča i rezultatima nadležnih tijela koja će provesti istragu nad mojim radom. Nadam se da ću naći snage vratiti se svom poslu. Dovoljno je spomenuti samo preko 500 poziva na egzekuciju moje djece', kazao je.

Na intervju s doktorom Kolakom reagirala je i Mateja Janković, ne skrivajući ogorčenje zbog njegovih izjava. 'Nakon tri dana u bolnici nije izrazio sućut, nakon mjesec i pol dana nije izrazio sućut. Sad izražava sućut i svaljuje krivnju na primalje, na drugog doktora - znači, samo on nije kriv. Nisam ga imenovala ni u jednom trenutku, ali su ga prepoznale druge žene - to je njegov problem', izjavila je za HRT Mateja Janković.