CRKVA PRIZNALA

Don Ivanov je pedofil, spasit će ga zastara

21.02.2014 u 14:02

Bionic
Reading

Don Nedjeljko Ivanov je prvi svećenik u Hrvatskoj koji je prema crkvenom kanonu osuđen za pedofiliju.

Nakon nepune dvije godine od kada su svjedoci i žrtve izašle u javnost sa svjedočenjem o spolno nedopustivom ponašanju don Ivanova dok je bio svećenik u Bibinjama, donesena je presuda, piše portal 057info

Koju je kaznu dobio don Ivanov to danas nije želio otkriti sudski vikar Zdravko Katuša na konferenciji za novinare. Novinari nisu dobili odgovor niti na pitanje o sadržaju pisma kojeg je nadbiskup Želimir Puljić poslao trojici svjedoka.


Zadarski nadbiskup danas nije došao na konferenciju za novinare na kojoj su zadarski novinari bili uskraćeni za niz odgovora na pitanja.

Don Katuša je tek rekao kako ih je nadbiskup o svemu obavijestio ove srijede te je za njih slučaj završen, mada je dekret poslan Kongregaciju za nauk vjere u Vatikan na krajnje očitovanje.

Doznalo se tek da je don Ivanov i dalje u Svečiničkom domu, a don Katuša je uputio novinare da se o mogućim kaznama informiraju u kanonu. O paralelnom civilnom procesu iako je sudski vikar također kazao je, nema nikakve informacije.

Nastupila zastara

Slobodan Denona iz zadarskog DORH-a o slučaju bibinjskog svećenika promptno je održao konferenciju za novinare i rekao kako su bile četiri prijave i da se odnose na razdoblje do 1983. do 1991. godine.

'Riječ je o kaznenom djelu bludnih radnji, za koje je predviđena kazna do pet godina, a zastara nastupa nakon 15 godina', rekao je Denona, prenosi Večernji list. To znači da je bibinjski svećenik optužen šest godina prekasno i da ga je zastara spasila od zatvora. Iz DORH-a su poručili da je sada na žrtvama odluka hoće li i jesu li podnijeli tužbe, a iz zadarske nadbiskupije nisu htjeli komentirati upit očekuju li tužbe zbog svećenika pedofila.