bit će i govornik

Dok DP pregovara o ulasku u vlast, Bartulica otišao na skup radikalne desnice u Budimpeštu

26.04.2024 u 09:20

Bionic
Reading

Stephen (Stjepo) Bartulica ne sudjeluje u postizbornim pregovorima o formiranju većine u ime svoga Domovinskog pokreta pa je imao slobodu otputovati u Budimpeštu na veliki skup radikalne desnice

Suorganizatori skupa su mađarski Centar za temeljna prava i najmoćnija američka konzervativna asocijacija CPAC, a glavna zvijezda je, naravno, mađarski premijer Viktor Orban. Novi list piše da se Bartulica već etablirao u tim krugovima, sudjelovao je na toj konferenciji i lani, a sada je i na popisu govornika.

Istina, u njegovom donjem dijelu jer na vrhu popisa su sve sami desničarski teškaši, poput Orbana, Nizozemca Geerta Wildersa, predsjednika španjolskog Voxa Santiaga Abascala te sina bivšeg brazilskog predsjednika Jaira Bolsonara. U Budimpešti je i jako izaslanstvo poznatih američkih trampista. No najavljeni su i neki političari koji formacijski pripadaju Europskoj pučkoj stranci, a među njima je najzvučnije ime bivši slovenski premijer Janez Janša, s kojim se Bartulica slikao i objavio fotografiju u četvrtak.

Bartulica je, pomoću preferencijskih glasova, ušao u Sabor, ali njegov je cilj Europski parlament. Iako je prvi na europskoj listi Domovinskog pokreta predsjednik stranke Ivan Penava, on je već najavio da će svoj mandat, ako ga osvoji, prepustiti drugoplasiranom Bartulici.