JOSIPOVIĆ O BIH

'Dogovor o uspostavi vlasti bez gubitnika'

25.02.2011 u 22:50

Bionic
Reading

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović pozvao je u petak u Mostaru političke stranke iz BiH da se dogovore oko uspostave vlasti u toj zemlji kazavši da u tome procesu ne smije biti gubitnika.Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg u petak se pridružio diplomatskim nastojanjima međunarodne zajednice da političare u Bosni i Hercegovini potakne na što bržu uspostavu vlasti u toj zemlji

'Vrlo je važno da domaći političari postignu skori dogovor oko uspostave vlasti, da taj dogovor bude pravedan i da u cijelome procesu nema gubitnika', rekao je Josipović novinarima nakon predavanja koje je održao studentima na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru. Dodao je da političari iz BiH pritom trebaju pokazati visok stupanj odgovornosti s naglaskom na europsku perspektivu ove zemlje.

Josipović je odbio komentirati najave subotnjih protuvladinih prosvjeda u Zagrebu kazavši da će to učiniti po povratku u Hrvatsku. 'To (prosvjede) ću komentirati kada se vratim u Hrvatsku', rekao je Josipović. Na upit može li se nasilje sa sjevera afričkog kontinenta ponoviti na području jugoistoka Europe, hrvatski predsjednik je istaknuo da vlasti moraju biti spremne suočiti se s prosvjedima.

'I demonstracije su demokracija. To što se danas događa u regiji nije specifičnost naše regije. No, oni koji sudjeluju u vlasti moraju biti spremni s time se suočiti', rekao je hrvatski predsjednik.

Josipović je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta Džemal Bijedić, koji se nalazi u istočnom, većinski bošnjačkom dijelu grada, održao predavanje pod nazivom 'Ulazak u EU i regionalna politika na jugoistoku Europe – dvije strane iste medalje'. Pojasnio je kako je i njegov dolazak na ovo sveučilište njegova poruka te da 'dijalog predstavlja veliko bogatstvo'. Josipović je posebice istaknuo da je jedan od glavnih vanjskopolitičkih prioriteta za Hrvatsku podržati susjedne zemlje.

'RH je čvrsto odlučila da ćemo našim susjedima BiH, Srbiji i Crnoj Gori pomoći da uđu u EU. To je naša zajednička budućnost', rekao je hrvatski predsjednik.

Josipovićevu predavanju nazočio je i Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko

Josipović osoba godine u regiji

Josipović je proglašen osobom godine u regiji na manifestaciji Večernjakovog pečata kojega je u petak navečer organiziralo bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista.

Josipović se u Mostaru odvojeno susreo s makedonskim predsjednikom Đorgeom Ivanovim, a najavljen je i bilateralni susret s predsjedavajućim predsjedništva BiH Nebojšom Radmanovićem. Oni će večeras nazočiti manifestaciji 'Večernjakov pečat', koju organizira bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista, na kojoj se proglašavaju osobe koje su obilježile proteklu godinu dajući poseban doprinos u sferi politike i javnoga života, europskih integracija, procesa regionalne suradnje, kulture, međureligijskog dijaloga, sporta. Hrvatski predsjednik posjetio je tijekom dana u Mostaru i udrugu žena oboljelih od karcinoma dojke 'Novi pogled'.

Makedonski predsjednik u subotu će položiti vijenac na spomen obilježje nedaleko Mostara, gdje je u zrakoplovnoj nesreći 26. veljače 2004. poginuo tadašnji makedonski predsjednik Boris Trajkovski te drugi visoki makedonski dužnosnici i članovi posade zrakoplova.

Nakon Lajčaka i Steinberg potiče na uspostavu vlasti u BiH

Zamjenik američke državne tajnice James Steinberg u petak se pridružio diplomatskim nastojanjima međunarodne zajednice da političare u Bosni i Hercegovini potakne na što bržu uspostavu vlasti u toj zemlji.

Steinberg, koji je tijekom dana doputovao u Sarajevo, održao je niz sastanaka iza zatvorenih vrata s ključnim političarima u BiH, a prije njega je to učinio i izvršni direktor odjela za jugoistočnu Europu i središnju Aziju pri zajedničkoj službi za vanjske poslove Europske unije Miroslav Lajčak

Kao i Lajčak, Steinberg se najprije sastao s članovima Predsjedništva BiH, a potom je razgovarao s predsjednicima HDZ BiH Draganom Čovićem i HDZ 1990. Božom Ljubićem

Iz Predsjedništva BiH priopćeno je kako je Steinberg prenio zabrinutost američke administracije zbog spore uspostave vlasti u BiH, no istaknuo je kako ona mora biti formirana isključivo na temelju unutarnjeg dogovora u samoj zemlji.

Čović je novinarima nakon sastanka sa Steinbergom potvrdio kako je glavna tema bila uspostava vlasti. On je dodao kako je uvjeren da je dogovor o tome moguće postići do kraja narednog tjedna, a istaknuo je kako stajališta HDZ BiH ostaju nepromijenjena te da ta stranka inzistira da interese sva tri konstitutivna naroda zastupaju oni koji su i dobili najveće povjerenje birača.

'Sada je vrijeme za postizanje kompromisa', kazao je Čović.

Božo Ljubić je pak izjavio kako svi dijele stajalište da BiH treba 'reprezentativnu vlast' koja će predstavljati istinski odraz volje pripadnika triju naroda, iskazane na izborima u listopadu 2010. godine.

I on je potvrdio kako vjeruje da je moguć razmjerno brz dogovor o tome pa bi nova vlast mogla profunkcionirati u narednih mjesec dana.