unutarnje stanje

Dodik: Počeo je napad kojem je cilj ukidanje Republike Srpske

20.10.2023 u 12:45

Bionic
Reading

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik ustvrdio je u petak kako je počeo "opći napad bošnjačkih struktura i kolektivnog Zapada" s ciljem ukidanja Republike Srpske, a tvrdi kako je zbog unutarnjeg stanja u BiH nemoguće da zemlja do kraja godine dobije suglasnost za otvaranje pregovora o članstvu u EU

Dodik je ovo kazao na sjednici parlamenta RS u Banjoj Luci, zakazanoj na zahtjev članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović. Ona je tražila da joj entitetski parlament da potporu za veto kojega je uložila na ranije usvojenu izjavu u Predsjedništvu BiH kojom su bošnjački i hrvatski član Denis Bećirović i Željko Komšić osudili odluke kojima u RS ugrožavaju Daytonski sporazum i ustav BiH.

Tu je prigodu Dodik iskoristio kako bi održao dugi govor u kojemu je tvrdio kako je na djelu opća urota protiv RS pa je pozivao zastupnike da njemu i Cvijanović daju jednoglasnu potporu, a onima koji bi bili protiv toga poručio je "da su prokleti". Iz oporbe su odmah negodovali uzvrativši mu kako nema pravo nikome prijetiti.

"Opći je napad na RS udruženih bošnjačkih političkih struktura i kolektivnog Zapada predvođenog SAD i Velikom Britanijom", izjavio je Dodik.

Pojašnjavao je svoju tezu po kojoj je to zapravo posljednja faza napada na RS, koji je započeo 90-ih godina prošlog stoljeća, a da je trenutak težak jer su neprijatelji RS uspjeli "kriminalnim aktivnostima" natjerali da se RS stalno brani.

"Sada je vrijeme da ona (RS) prijeđe u politički napad do odsutnog trenutka u kojemu se treba izjasniti treba li ostati u ovakvoj BiH", izjavio je vidno nervozni Dodik, kojega uskoro očekuje suđenje pred Sudom BiH po optužnici koja ga tereti za neprovođenje odluka visokog predstavnika i zbog čega može dobiti do pet godina zatvora i zabranu obnašanja političkih dužnosti.

U petak je kazao kako se suočava s optužnicom jer nije želio ispasti kukavicom te da će nastaviti potpisivati odluke i zakone koje donese parlament RS s koliko god novih optužnica bude suočen.

Spornu deklaraciju Predsjedništva BiH, koju blokira Cvijanović, smatra dijelom kontinuiranih napada na RS, a bošnjačkog člana državnog vrha s parlamentarne govornice optužio je da "kleveće RS i laje" gdje god stigne. Kazao je i kako između Bećirovića i njegovog SDP-a nema nikakve razlike u usporedbi sa SDA te da odnosi s bošnjačkim političarima nikada nisu bili gori.

Potvrdio je kako u RS-u imaju problema s financijama jer su im sve teže dostupni krediti ali tvrdi kako može zatvoriti proračun u ovoj i u narednoj godini unatoč opstrukcijama.

"To je dodatni izazov jer će Amerikanci i dio Europljana nasrnuti na financijsku stabilnost RS", kazao je Dodik.

Ocijenio je kako su mali izgledi da BiH u postojećim okolnostima dobije suglasnost Europske komisije za otvaranje pregovora o članstvu sa EU bez obzira na to što političari poput hrvatskog premijera Andreja Plenkovića to zagovaraju.

Dodik je Plenkovića opisao kao najvažnijeg promotora otvaranja tih pregovora i "važnu facu u Bruxellesu" no smatra kako takve odluke neće uskoro biti i to zbog protivljenja Njemačke.

Tvrdi da će pregovore dobiti Ukrajina i Moldova a BiH odbačena u nastojanju da se "dodatno disciplinira".