separatizam

Dodik 'jaše' dalje, priprema izdavanje putovnica i osobnih karti Republike Srpske

19.10.2021 u 09:37

Bionic
Reading

Sarajevsko Oslobođenje piše da je politički vođa bosanskih Srba Milorad Dodik odlučan u naumu da nastavi sa secesijom Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Prema posljednjim informacijama, priprema izdavanje posebne putovnice tog bosanskohercegovačkog entiteta

Na sjednici Vlade Republike Srpske održane u ponedjeljak navečer, na kojoj su bili i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS-a Željka Cvijanović, između ostalog govorilo se o pripremi paketa zakona o novim osobnim dokumentima, piše Oslobođenje.ba. Dodik je odlučio staviti izvan snage osobne i putne isprave koje izdaju bosanskohercegovačke institucije i početi izdavati entitetske 'papire'.

Nezavisni zastupnik Nebojša Vukanović objavio je fotografiju pasoša iz 2018. godine, kada se također spekuliralo o posebnim putnim ispravama Republike Srpske. Neki mediji prenijeli su da će tako izgledati novi 'Dodikov pasoš'.

Ta verzija je umjesto sadašnje plave bila crvene boje. Na sebi je imala natpise 'pasoš' i 'Republika Srpska', ispisane ćirilicom na srpskom te na engleskom jeziku. Na sredini je grb s ćiriličnim slovima R i S, uokvirenima natpisom 'Republika Srpska', ispisanim ćirilicom i latinicom.

Milorad Dodik u ured doveo harmonikaša Izvor: Facebook / Autor: SNSD

Nebojša Vukanović, nezavisni zastupnik iz Republike Srpske, na svom blogu nije napisao da se radi o autentičnom budućem izgledu pasoša Republike Srpske, kako su prenijeli neki tamošnji mediji.

'I dok, po mom mišljenju i bez pretjerivanja, ekscentrični luđak zabavlja javnost i narod svirkom s harmonikašem u zgradi Predsjedništva BiH, glumi lažnu srbendu i sramoti srpski narod ponašajući se kao dvorska luda u centru Sarajeva, u sjenci javnosti njegovi poslušnici na izvanrednoj sjednici Vlade Republike Srpske po direktivi luđaka donose opasne odluke', napisao je Vukanović. Potom nastavlja.

'Prema mojim saznanjima, od veoma pouzdanih izvora iz Vlade Republike Srpske, na sjednici Vlade danas se trebaju, između ostalog, usvojiti nacrti Zakona o pasošu, osobnoj karti i državljanstvu Republike Srpske te će po hitnoj proceduri početkom studenoga biti upućeni u parlamentarnu proceduru i naći se pred zastupnicima Narodne skupštine Republike Srpske', tvrdi Vukanović, objavljujući i fotografiju pasoša RS-a koje je Dodik dijelio uoči izbora 2018. godine.

Međutim pitanje je hoće li išta od ovoga biti realizirano. Uostalom, ideji izdavanja posebnih dokumenata ne protive se samo političari iz Federacije BiH i opozicija iz RS-a. Čak i u svojim stranačkim redovima Dodik je naišao na oponente ovoj suludoj ideji, poput ministra Dragana Lukača, koji je kazao da bi donošenje novih dokumenata stvorilo brojne probleme stanovnicima RS-a.