čudna kombinacija

Dodik helikopterom Vojske Srbije letio Milanoviću na Hvar

26.07.2023 u 16:31

Bionic
Reading

Predsjednik entiteta Republika Srpska u Bosni i Hercegovini Milorad Dodik u utorak je helikopterom Vojske Srbije otputovao na Hvar da bi se sastao s predsjednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem.

Dodik je prvo letio do Milanovića na Hvar, a zatim do Aleksandra Vučića u Srbiju, piše Klix.ba. Dodik je letio ovim helikopterom i prošle godine kada je boravio u Vlasenici, podsjeća isti medij koji dodaje da ovo pitanje ima i dublju političku pozadinu jer odražava specijalne veze Srbije i RS-a, odnosno Vučića i Dodika.

U trenutnim okolnostima taj potez izdiže Vučića kao čovjeka koji upravlja Dodikom, a Dodik izgleda kao specijalna poveznica na relaciji Vučić - Milanović.

Aleksandar Vučić je u utorak kazao da je Dodik stigao na Pasuljanske livade iz posjete Hrvatskoj i da je koristio “srpski helikopter”.

Nije poznato iz kojeg razloga Dodik koristi helikopter Srbije kada entitet RS ima svoj.

Dodikova regionalna helikopterska turneja u utorak uslijedila je u trenutku kada je suočen s diplomatskom izolacijom, a Republika Srpska sa tihim financijskim sankcijama EU zbog poteza kojim u tom entitetu pokušavaju potkopati Ustavni sud BiH i dovesti u pitanje legitimitet visokog predstavnika Christiana Schmidta.

U šturom priopćenju koje je objavio Ured predsjednika RH u utorak navedeno je da su na radnom sastanku, predsjednik Milanović i gospodin Dodik razgovarali su o aktualnoj situaciji u Bosni i Hercegovini i odnosima te susjedne države s Republikom Hrvatskom.