PRVA LIGA ESTRADE

Vodič kroz blagdansko veselje: Doznajte tko sve svira na novogodišnjim dočecima i koliko su hrvatski gradovi platili proslave

25.12.2022 u 08:56

Bionic
Reading

Prva liga hrvatske estrade tradicionalno se raspršila po hrvatskim gradovima kako bi nastupila na proslavi Nove godine, uglavnom na središnjim trgovima i rivama. Nakon jedne pandemijske i jedne 'polupandemijske' godine, fešte bi idućeg vikenda ponovno trebale biti punokrvne i spektakularne. Takvi su i troškovi

Na zagrebačkom Trgu bana Jelačića program započinje u 19 sati zagrijavanjem u DJ-eve, od 21 sat nastupaju mladi izvođači afirmirani u emisijama 'A strana' i 'The Voice', a glavne zvijezde bit će zagrebački bend Pips, Chips & Videoclips. Nakon njih i nakon ponoći slijedi nastup benda Nipplepeople.

'Turistička zajednica Zagreba pokriva troškove tehnike kao što su bina, razglas i sl. te izvođače, a ukupan iznos je 800 tisuća kuna plus PDV. Grad Zagreb, u suradnji s Kulturnim centrom Travno, na sebe je preuzeo dio aktivnosti za koje je previđeni iznos troškova od 125 tisuća kuna', otkrili su za tportal iz zagrebačke gradske uprave.

Na blagdansko ukrašavanje grada Zagrepčani su ove godine potrošili nešto više od tri milijuna kuna što je, napominju iz administracije Tomislava Tomaševića, oko milijun kuna manje nego prošle godine.

  • +164
Blagdanska atmosfera u hrvatskim gradovima Izvor: Cropix / Autor: Darko Tomas / CROPIX

Splitski doček Nove godine, katkad i najmasovniji u Hrvatskoj, ove godine puca visoko - i to s domaćim snagama. Nakon dugo godina na samoj Rivi nastupa Severina, a tu je i popularni reper Vojko V.

'Organizator događaja je gradska tvrtka 'Žnjan d.o.o.', a ukupni troškovi za izvođače, binu i razglas, ponoćni vatromet i druge manje izdatke iznose nešto ispod 100 tisuća eura', rekao je za tportal splitski dogradonačelnik Bojan Ivošević.

S kićenjem samog centra Splita ove godine ponešto se kasnilo zbog poteškoća oko javnog natječaja, no ukrasi su na koncu ipak postavljeni. Kako oni nisu bili mijenjani dulje od jednog desetljeća i djelomično su bili neupotrebljivi, gradska vlast odlučila je investirati ukupno 4 milijuna kuna u razdoblju od četiri godine. Ove godine potrošeno je 1,1 milijun kuna na kićenje Rive, Pjace i Marmontove ulice, dok su ukrasi za ostale dijelove grada 'presvučeni' u LED rasvjetu.

I Dubrovčani su se isprsili s ukrašavanjem: potrošili su 954 tisuće kuna - veći dio na gradsku jezgru, manji dio na ostatak - a to je oko 200 tisuća više nego lani.

'Ove godine je, uz standardne višegodišnje lokacije i trase, novost blagdansko osvjetljenje parka u Pilama u zoni povijesne jezgre, te nova lokacija van povijesne gradske jezgre pokraj crkve u Novoj Mokošici, gdje se održavaju adventske i božićne priredbe i glazbeni nastupi. Ukrašene su neke nove lokacije, a s obzirom da se ove godine vratilo i klizalište u Uvalu Lapad i taj je prostor prigodno ukrašen. Uz ovaj dodatni angažman, došlo je i do poskupljenja cijene usluge montaže i demontaže ukrasa, što je također dijelom razlog ovogodišnjem porastu troškova', objašnjavaju za tportal u dubrovačkoj gradskoj upravi.

Za doček Nove godine na Stradunu kao glavna zvijezda nastupa Petar Grašo, uz Antu Gelu i njegov bend. 'Javna ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre će za koncert povodom dočeka Nove godine izdvojiti 562.500 kuna (PDV uključen), od čega je 375 tisuća kuna neto honorar Petra Graše', precizno i transparentno izvijestili su nas iz Dubrovnika.

Diljem Hrvatske novogodišnji koncerti planiraju se manje ili više ambiciozno, ovisno o dostupnosti zvijezda i debljini honorara: Osječane će tako zabavljati Crvena jabuka, Puljane Nina Badrić, u Rovinju nastupa Tony Cetinski, a na Malom Lošinju Neno Belan & Fiumens. Dražen Zečić će u Koprivnicu, Joško Čagalj Jole u Makarsku, a grupa Dalmatino u Vodice. Maja Šuput završila je na Rabu.

'Velika mi je čast za Novu godinu pjevati u Vukovaru jer je Vukovar jedan grad koji bi bio heroj da je u bilo kojoj zemlji na svijetu. Moramo biti još jači da bi Vukovar bio idol svih Hrvata. Pozivam sve moje navijače i sve stanovnike Vukovara da dođu na doček Nove godine u Vukovar i želim vam sve najbolje', poručio je legendarni Mišo Kovač, uz kojega u novogodišnjoj noći nastupa kćerka Ivana Kovač.

Iz Turističke zajednice grada Zadra potvrdili su da će građane u novogodišnjoj noći zabavljati Tonči Huljić i Madre Badessa, klapa Rišpet te zadarska grupa Forum, a obližnji Šibenik jedini je grad koji se programom izdvaja iz uobičajene hrvatske novogodišnje prakse. Ondje, naime, nastupa strani izvođač, svjetska glazbena ikona Roisin Murphy.

Izvor: Društvene mreže / Autor: gadnigad

Ekscentrična i svestrana umjetnica, bivša članica benda 'Moloko', koncert će imati u jedinstvenom ambijentu trga Katedrale sv. Jakova, no u samoj šibenskoj jezgri bit će postavljeno nekoliko pozornica i s drugim izvođačima.

Na koncu, Rijeka: doček Nove godine u trećem najvećem gradu organizira sama gradska uprava koja je na njega odlučila potrošiti 250 tisuća kuna, a za te novce dobili su DJ-a Voljena Korića, grupu Vatra i Queen Real Tribute Band. No, Riječani su znatno više novca investirali u kićenje grada čiji su ukrasi, kako su za tportal otkrili iz gradske uprave, ove godine stajati 890 tisuća kuna.