loši sanitarni uvjeti

Dobitnica nagrade Saharov prevezena u drugi zatvor u Iranu, umjesto u bolnicu

21.10.2020 u 15:01

Bionic
Reading

Iranska odvjetnica i braniteljica ljudskih prava Nasrin Sotoudeh, osuđena 2019. na 12 godina zatvora, premještena je iz zatvora Evine u zatvor izvan Teherana, objavili su u srijedu njezin suprug te iranski mediji

Nasrin Sotoudeh (57), trebala je biti premještena u bolnicu, a ne u drugi udaljeniji zatvor, u kojem su sanitarni uvjeti loši, posebice u pogledu novog koronavirusa, rekao je njezin suprug, Reza Khandan za AFP.

"Očekivali smo da će ju poslati u bolnicu na angiografiju po odluci liječničkog povjerenstva zatvora Evine", a ona je umjesto toga izravno prevezan u zatvor Qarchak, više od 30 km južno od glavnog grada, rekao je.

Nasrin Sotoudeh je 27. rujna prekinula 45-dnevni štrajk glađu zbog zdravstvenih problema.

Sudobitnica nagrade Saharov 2012. koju dodjeljuje Europski parlament, Nasrin Sotoudeh je osuđena 2019. na 12 godina zatvora jer je branila ženu uhićenu dok je prosvjedovala protiv obveze da Iranke nose veo.

Iranska aktivistica je bila zatočena u zatvoru Evine u Teheranu s drugim političkim zatvorenicima, među kojima je i francuska znanstvenica Fariba Adelkhah, koja je puštena početkom listopada, ali je pod nadzorom i mora nositi elektroničku narukvicu.

Od ožujka, više od 100.000 iranskih zatvorenika dobilo je privremenu dozvolu izlaska ili su im smanjene kazne kako bi se ograničilo širenje covida-19 u zatvorima.

U pandemiji je u Iranu umrlo više od 31.000 ljudi i oko 540.000 je zaraženo, prema službenim podacima objavljenim u utorak.