posao sabora

Do ljetnog odmora imenovanje Vijeća za građanski nadzor sigurnosnih agencija

10.06.2022 u 14:15

Bionic
Reading

Do ljetne stanke, odnosno do sredine srpnja, Hrvatski sabor trebao bi imenovati novi-stari sastav Vijeća za građanski nadzor sigurnosno obavještajnih agencija.

Odluku o imenovanu predsjednika i šest članova Vijeća Saboru je predložio Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost i ona je u petak uvrštena u saborski dnevni red.

Prihvati li Sabor taj prijedlog, predsjednica Vijeća i iduće četiri godine bit će pravnica Zdravka Čufar Šarić, a svoja mjesta zadržat će i članovi Gordan Akrap, doktor informacijskih znanosti i komunikologije, Eduard Briški, inženjer prometa i sveučilišni specijalist regulacije tržišta elektroničkih komunikacija i Mile Štefanac, diplomirani socijalni radnik.

Novi će članovi biti: Kristijan Kotarevski, politolog i izvanredni profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, Aleksandar Maršalevski, doktor pravnih znanosti i Mihael Puljić, magistar povijesti.

Na javni natječaj za Vijeće stiglo je relativno malo pravovaljanih kandidatura, samo 12.

Uvjeti za 'ulazak' u Vijeće su hrvatsko državljanstvo, visoka stručna sprema, pri čemu najmanje jedan član Vijeća mora biti diplomirani pravnik, diplomirani politolog i diplomirani inženjer elektrotehnike.

Predsjednik i članovi Vijeća imenuju se na četiri godine i mogu biti ponovno imenovani, ne mogu biti članovi užeg rukovodstva političkih stranaka te ne smiju sudjelovati u stranačkim aktivnostima ili politički djelovati u Vijeću.

Za članove Vijeća provodi se temeljna sigurnosna provjera.

Vijeće prati zakonitost rada sigurnosnih službi, prati i nadzire primjenu mjera tajnog prikupljanja podataka kojima se ograničavaju ustavna ljudska prava i temeljne slobode, a prikupljena saznanja i podatke o tome dostavlja u formi obavijesti Vijeću za nacionalnu sigurnost, predsjedniku Hrvatskoga sabora, predsjedniku odbora nadležnog za nacionalnu sigurnost i ravnateljima sigurnosno-obavještajnih agencija.