prenose je krpelji

Djevojka u Sj. Makedoniji umrla od endemske bolesti, traže se kontakti

10.08.2023 u 08:50

Bionic
Reading

Djevojka (27) iz Sjeverne Makedonije je preminula od bolesti koju prenose krpelji.

Radi se o krimsko-kongoanskoj hemoragijskoj groznici (CCHF), a sumnja se da je 27-godišnju djevojku zarazio krpelj 19. srpnja za vrijeme posjeta Štipu u Makedoniji, piše Slobodna Dalmacija.

Kako navodi Institut za javno zdravstvo Republike Sjeverne Makedonije, djevojka je hospitalizirana četiri dana kasnije. Imala je simptome slične gripi - poput groznice, bolova u mišićima, vrtoglavicu, krvave oči, osjetljivost na svjetlost te mučninu. Navedeni simptomi mogu dovesti do otkazivanja organa i unutarnjeg krvarenja. CCHF se prenosi putem krvi ili tjelesnih tekućina, a Svjetska zdravstvena organizacija navodi da od bolesti umre do 40 posto zaraženih.

Djevojka je preminula osam dana nakon zaraze, 27. srpnja. Vlasti rade na pronalaženju 67 kontakata žrtve.

Ova bolest prvi put je zabilježena na Krimu 1944. godine, a sada je endemska u Africi odnosno na Balkanu i Bliskom istoku. Prisutna je i u nekim zemljama Azije. Vjeruje se da se bolest počela širiti izvan uobičajenih žarišta kao rezultat klimatskih promena. U Španjolskoj su zabilježena tri smrtna slučaja od 2016. godine.

Kako navodi Republika.rs turisti iz Velike Britanije koji putuju u Europu upozoreni su na opasnost nakon smrti žene u Makedoniji.