svjetski dan školskog mlijeka

Djeca kroz igru, ples i recitacije učila zašto je važno piti mlijeko

26.09.2018 u 14:36

Bionic
Reading

Ovogodišnji 19. Svjetski dan školskog mlijeka obilježen je na Bundeku uz pjesmu, ples, igru i recitacije djece vrtićke i osnovnoškolske dobi, koja su tako objasnila zašto je važno piti mlijeko. Program je obogaćen predstavljanjem djece u narodnim nošnjama koja su predvodila svoju telad, što je bila prava senzacije za mališane koji su mogli pobliže vidjeti životinje te ih i podragati

Riječ je o mladim uzgajivačima goveda u Bambino kupu Hrvatske poljoprivredne agencije, čija je svrha promocija uzgoja i proizvodnje mlijeka na hrvatskim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. Također, humanitarna akcija 'Hrvatske mljekare daruju djecu s teškoćama u razvoju' ove godine usmjerena je Osnovnoj školi Josipa Matoša u Vukovaru.

Uz Svjetski dan školskog mlijeka, obilježeno je 20 godina od osnivanja Dječjeg kutića 'Željka' iz Vukovara, koji je 1998. godine obnovila Hrvatska mljekarska udruga sredstvima humanitarne akcije 'Litra mlijeka za obnovu Vukovara'.

Osim interaktivnog, zabavnog i edukativnog programa, hrvatske mljekare Vindija, Belje i Dukat razveselile su mališane svojim proizvodima. Svjetski dan školskog mlijeka održava se od 2000. godine u brojnim zemljama diljem svijeta, a obilježavanje je započela svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda, FAO.

Za ovaj dan odabrana je posljednja srijeda u rujnu, a cilj je skrenuti pozornost javnosti na potrebu uvođenja mliječnog obroka u školske jelovnike. Da je porasla svijest o važnosti mlijeka, potvrđuje i predsjednica Hrvatske mljekarske udruge Vera Volarić te dodaje kako je porasla svjesnost i o važnosti domaćeg hrvatskog mlijeka.

  • +17
Na Bundeku obilježen 18. Svjetski dan školskog mlijeka Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL