U MALAVIJU

Djeca i dalje prolaze spolni 'obred zrelosti'

09.02.2014 u 10:56

Bionic
Reading

Odbor za ljudska prava u Malaviju izvijestio je da se na jugu zemlje i dalje redovito odvijaju tzv. 'obredi zrelosti' u inicijacijskim kampovima u kojima se djevojčice, ponekad već u dobi od šest godina, uči seksualnim praksama

CNN tako donosi priču o djevojčici Grace koja tvrdi da su je u dobi od deset godina poslali u kamp te da nije znala što je čeka. U početku se radovala jer je mislila da se radi o ljetnom kampu, no radilo se zapravo o učenju seksualnih praksi. Govorili su joj da mora ići u krevet s muškarcem i riješiti se 'dječje prašine' jer bi se, u suprotnom, mogla razboljeti. 'Ako djeca ne prođu tu inicijacijsku ceremoniju, neće biti prihvaćena u zajednici', tvrdi Jean Mweba iz Fonda UN-a za stanovništvo. U kampove se šalje i dječake i djevojčice (doduše, u odvojene) i tamo se djecu uči lokalnim vjerovanjima o seksualnosti i odrasloj dobi.

Skupine za ljudska prava istaknule su slučajeve u kampovima gdje muškarci, koji nose nadimak 'hijene' ili 'lava', ulaze u sobe djevojčica da bi s njima imali spolni odnos. No mnogi od njih ne koriste zaštitu te se djevojčice tako zaraze HIV-om. Prema nacionalnoj statistici, oko 10 posto stanovništva između 15. i 49. godine zaraženo je HIV-om. Kulturalne prakse razlikuju se od regije do regije, no spolna inicijacija je i dalje na snazi u južnim dijelovima države.

Malavi je 10. država na svijetu po učestalosti dječjih brakova, a polovina djece u državi stupi u brak do svoje 18 godine, stoji u ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije. Oko 35 posto svih trudnoća odnosi se na tinejdžersko doba, a zemlja ima i jednu od najviših stopa smrtnosti u trudnoći, tvrdi UNICEF.

Grace, koja danas ima 15 godina, jedna je od rijetkih koja je bila voljna javno progovoriti o fenomenu inicijacijskih kampova. U kampu, nedaleko od njene kuće, učili su je kako obavljati kućanske poslove, kako poštivati starije te o spolnom odnosu. Imitirala je seksualne poze koje su joj pokazivala starije žene, a nije bilo govora o trudnoći, zaštiti ili o spolno prenosivim bolestima.

O spolnom odnosu govori se kao o obredu 'seksualnog pročišćenja', a odbijanje je rijetko slijedom velikog pritiska koji se vrši na djevojčice. Grace je bila jedna od rijetkih koja se nije podvrgnula obredu jer je, kako tvrdi, naučila nešto o rizicima preko lokalne mreže koja nastoji spriječiti dječje brakove i maloljetničke trudnoće.

Iz Ministarstva zdravstva Malavija poručili su da su svjesni da valja modificirati određene kulturalne prakse da bi se zadovoljilo moderne zdravstvene standarde te da su izradili program prema kojima djecu valja što dulje zadržati u školi i dati im pristup zdravstvenoj skrbi.
Posljednjih je godina u Malaviju zaista i primijećeno smanjenje broja maloljetničkih trudnoća i seksualno prenosivih bolesti. No tradicionalna kultura po regijama i dalje je od kontrolom lokalnih vlasti. Stoga, skupine za prava djeca odlaze direktno u inicijacijske kampove i nastoje objasniti opasnosti te prakse i uvjeriti ih da izbace 'spolno obrazovanje'.