PRIVILEGIJE

Divjak poslala naputak da nezaposleni branitelji imaju prednost na natječajima za ravnatelje škola

23.05.2018 u 21:17

Bionic
Reading

Škole i učenički domovi će kako je u Ministarstvu znanosti i obrazovanja protumačen novi zakon nezaposlenim braniteljima Domovinskog rata morati davati prednost pri zapošljavanju na mjestu ravnatelja.

Osim branitelja, Zakon o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji pravo prednosti pri imenovanja na neku od 1300 rukovodećih pozicija u školama daje i djeci stradalih i nestalih branitelja, hrvatskim ratnim vojnim invalidima, ratnim dragovoljcima i članovima uže i šire obitelji smrtno stradalog ili nestalog branitelja.

Kako piše Jutarnji.hr ako se na natječaj za ravnatelja škole javi bilo tko iz ovih kategorija, a nezaposlen je i ispunjava natječajem propisane uvjete, on jedini ulazi u izbornu proceduru, iz koje ispadaju kandidati nebranitelji.

Nezaposleni branitelj ima čak prednost i pred zaposlenim braniteljem koji već radi u školi koja je raspisala natječaj zbog takve formulacije.

Naime, takvu je pismenu uputu osnovnim i srednjim školama, kao i đačkim domovima, 16. svibnja izdala je ministrica obrazovanja iz HNS-ove kvote Blaženka Divjak i šokirala zaposlene u sustavu.

Ministar branitelja Tomo Medved ne vidi ništa sporno. "Govorimo o izboru osobe pod jednakim uvjetima. Dakle, svi uvjeti moraju biti zadovoljeni i ako se jave dvije osobe koje ispunjavaju sve uvjete, a neka od njih je u kategoriji dragovoljca Domovinskog rata, vojnih invalida, djece nestalih hrvatskih branitelja - osoba koja je dala doprinos u obrani domovine ima prednost", kazao je Medved za HRT.

Iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja već najavljuju i tužbu Ustavnom sudu. 'Ovim dopisom nezaposleni je branitelj s iskustvom rada u školi u apsolutnoj prednosti jer jedini ulazi u izbornu proceduru. Ostali su obespravljeni, uključujući i postojeće ravnatelje branitelje koji nemaju prednost jer nisu nezaposleni', kazala je Suzana Hitrec iz Udruge srednjoškolskih ravnatelja.

  • +12
Ministrica Blaženka Divjak u OŠ Ivana Cankara u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek