DA JE ŠUTIO, SUD BI GA ZAŠTITIO

Diskriminirani gay profesor izgubio spor zbog medija

01.02.2013 u 14:59

Bionic
Reading

Prvi građanin koji je dobio presudu za diskriminaciju na temelju spolne orjentacije, profesor varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Dario Krešić, izgubio je privatni spor nakon tužbe jednog od svojih uznemiravatelja jer je o diskriminaciji progovorio u medijima, izvijestile su udruge za zaštitu LGBT osoba, najavljujući žalbu protiv sporne odluke suda u Ivancu.

Krešića je za povredu ugleda i časti istupom u medijima tužio jedan od dvojice uznemiravatelja, Božidar Kliček, iako mu se nakon prve presude vezane uz diskriminaciju i pismeno ispričao.

'U usmenom obrazloženju presude sutkinja je navela kako nije sporno da je prof. Kliček uznemiravao dr. sc. Krešića. Međutim, rekla je da Krešić o tome nije smio govoriti u medijima', priopćile su udruge Iskorak i Kontra.

Presudu smatraju zastrašujućim pokušajem sprječavanja bilo koje diskriminirane osobe da o diskriminaciji govori u javnosti, ali i izravnoj povredi Krešićevih ljudskih prava zajamčenih Ustavom i Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava.

'Sutkinja koja je postupala u ovom slučaju postupala je pristrano, kršeći zakone koje treba provoditi, a koji štite žrtve diskriminacije od daljnje viktimizacije', smatraju udruge te najavljuju žalbu na prvostupanjsku presudu po kojoj Krešić Kličeku mora platiti 30 tisuća kuna.

Od Ministarstva pravosuđa traže da pokrene sustavnu edukaciju sudaca na svim razinama vezano za implementaciju Zakona o suzbijanju diskriminacije i to posebno u dijelu koji se tiče zabrane diskriminacije na temelju spolne orijentacije i rodnog identiteta, kao i da u edukaciji sudjeluju udruge za zaštitu prava LGBT osoba.