O KUPUS-BILJEŽNICI, MILIJUNIMA EURA...

Diskreditiranje svjedoka Jarnjaka: Došao je kao zombi

04.03.2014 u 11:30

Bionic
Reading

'Tijekom postupka nije dokazano da je Ivo Sanader počinio kazneno djelo koje mu se stavlja na teret u slučaju Fimi media', kazao je u završnim riječima na Županijskom sudu u Zagrebu Čedo Prodanović, odvjetnik prvooptuženog bivšeg premijera kojeg se tereti da je iz državnih i javnih tvrtki izvukao 70-tak milijuna kuna za što je organizirao posebnu skupinu ljudi

Prodanović je naveo kako tijekom postupka nije niti jedan svjedok nije potvrdio da je njegov klijent za sebe pribavio materijalnu korist od 15,2 milijuna kuna te da za to ne postoji nikakav materijalni dokaz. 'Sve se temelji i završava na iskazu Mladena Barišića koji je tijekom postupka svoje riječi i iskaze stalno mijenjao, a tužiteljstvo ga je nastojalo prikazati vjerodostojnim', kazao je Prodanović.


Sanader je, prema njegovim riječima, kad god bi saznao za nešto sumnjivo, reagirao i tražio da se to provjeri. Sa druge pak strane, naveo je Prodanović, Barišić je svoje radno vrijeme provodio u restoranu Baltazar gdje je primao stranke. 'Nije da mi vidimo nešto sumnjivo u tomu, ali netko je tamo morao plaćati i račune, a čovjek s plaćom od 15 tisuća kuna to si ne može priuštiti', smatra Prodanović.

Osvrnuo se Prodanović tijekom završnih riječi i na vjerodostojnost svjedoka Tužiteljstva, a na posebnom piku našao mu se bivši glavni tajnik stranke Ivan Jarnjak. Smatra kako način na koji je on svjedočio nije vjerodostojan i smatra da je kao glavni operativac u stranci uz četiri najodgovornije osobe iz HDZ-a koje su se našle na optuženičkoj klupi trebao sjediti i on.

'Jarnjak je status svjedoka, a ne optuženika izborio iskazom u kojem je teretio Sanadera. To je njegova najveća kvaliteta i samo zbog te činjenice on je svjedok, a ne optuženik', mišljenja je Prodanović. Naveo je kako se tijekom njegova svjedočenja stekao dojam da se ponašao kao zombi jer su se novci dijelili ispod i iznad stola, a on o tome nije imao pojma.

'Pojavio se na sudu s nekakvom kupus-bilježnicom, sljepljenom selotejpom, a uz svu silu milijuna eura koji su se vrtili on nije imao za novu i sad mi takvom svjedoku moramo vjerovati', pojasnio je Prodanović.

Očekuje se da će Sanaderova obrana završne riječi iznositi do kraja današnjeg radnog vremena suda.