Zoran Đuroković

Direktor Hrvatskih voda o stanju u Zagrebu i okolici: Mislimo da nećemo ući u izvanredne mjere

05.08.2023 u 18:47

Bionic
Reading

Direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković gostovao je u dnevniku N1 gdje je komentirao obranu od poplava u Zagrebu i okolici. Đuroković je rekao da su u vršnom opterećenju, ali da iz Slovenije neće dolaziti velike količine Save jer je ona u stagnaciji

'Ali imamo i rijeku Krapinu koja ulazi u Hrvatsku, no na svu sreću tu je oteretni kanal Sava-Odra i tu su velike količine voda. U 24 sata to je više od 60 milijuna kubnih metara vode koje ćemo pustiti ovdje i sniziti Savu u Zagrebu', rekao je i dodao je da građani u Zagrebu ne moraju brinuti.

'Mislimo da nećemo ući u izvanredne mjere. Vodostaj je veći za 4-5 metara i to je među rekordima, to su dva ili tri najviša vodostaja u povijesti', dodao je za N1.

  • +8
Sava poplavila nasip ispod Domovinskog mosta Izvor: Cropix / Autor: Lucija Ocko

'Imamo još nekoliko metara visine nasipa, a on je napravljen da izdrži. Znamo da Zagreb treba izdržati 4200 kubnih metara vode u sekundi, a došlo je negdje oko 3.200 iz Slovenije. Idućih 24 sata će biti visok vodostaj u Zagrebu', napomenuo je.

Dodao je da i je na području Karlovca, Petrinje i Banovine situacija puno lakša nego se najavljivalo.

'Ostaje nam područje Rugvice gdje smo 2010. imali poplave, ali vjerujemo da ćemo sve količine pustiti prema Sisku, gdje ćemo pak pustiti vodu u Lonjsko polje', ustvrdio je.

  • +6
Mura se izlila na šetnicu Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

'Počelo je i opadanje u općini Brdovec, ali tamo je jedna depresija i još se čini kao da se voda ne povlači', rekao je Đuroković.

Smatra kako imamo dobar sustav obrane od poplava. 'Vidjeli ste što se dogodilo u Sloveniji i možemo reći da imamo poprilično dobar sustav obrane inače bi nam se dogodilo isto što i u Sloveniji', zaključio je.