prekid odnosa

Diplomatski skandal u Kolumbiji, veleposlaniku Izraela poručili: Napustite našu državu!

16.10.2023 u 20:50

Bionic
Reading

Kolumbijski ministar vanjskih poslova Alvaro Leyva pozvao je u ponedjeljak izraelskog veleposlanika u toj zemlji da se "ispriča i ode", nakon reakcija izraelske diplomacije na komentare predsjednika Gustava Petra o sukobu Izraela i Hamasa

Leyva je na X-u (bivšem Twitteru) izjavu veleposlanika Galija Dagana o ljevičarskom predsjedniku Gustavu Petru koji je nakon Hamasovih napada na Izrael 7. listopada objavio brojne poruke, usporedivši protunapad Izraela na Gazu s nacističkim progonom Židova, nazvao "nerazumnim prostaštvom".

Objave na X-u potaknule su oštru prepirku s izraelskim veleposlanikom.

Ova reakcija se događa dan pošto je Izrael, velik dobavljač oružja za kolumbijsku vojsku, objavio da "prekida izvoz" u tu južnoameričku zemlju nakon Petrovih izjava koje su ocijenjene "neprijateljskim i antisemitskim".

Nakon objave izraelskog ministra obrane Yoava Gallanta o "potpunoj opsadi" Gaze i izjave u kojoj je Palestince nazvao "životinjama", Petro je napisao: "Tako su i nacisti govorili o Židovima. Demokratski narodi ne mogu dopustiti da se nacizam vrati u međunarodnu politiku."