propao dogovor

Diplomatske misije u Kabulu zajednički pozivaju talibane na primirje

19.07.2021 u 11:44

Bionic
Reading

Petnaest diplomatskih misija i predstavništvo NATO-a u Kabulu apelirali su u ponedjeljak na talibane da zaustave svoje vojne ofenzive širom Afganistana, samo nekoliko sati nakon što su propali pregovori o primirju u Dohi.

Delegacija afganistanskih lidera sastala se s političkim vodstvom talibana u katarskoj prijestolnici. Nakon dva dana pregovora u talibanskom priopćenju objavljenom u nedjelju nije spomenuto zaustavljanje borbi.

"Za Kurban bajram talibani bi trebali položiti svoje oružje i pokazati svijetu predanost mirovnom procesu", navodi se u priopćenju 15 misija i predstavništva NATO-a.

Priopćenje su podržali Australija, Kanada, Češka, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Južna Koreja, Nizozemska, Španjolska, Švedska, Velika Britanija i SAD, kao i delegacija EU-a i civilno predstavništvo NATO-a.

Tijekom nekoliko prošlih bajrama talibani su proglašavali privremena primirja kako bi Afganistanci proveli blagdan u miru.

Sada nije bilo takve objave, dok talibani brzo zauzimaju velika područja. Vode se borbe velikih razmjera, a talibani su ojačani činjenicom da su se snage SAD-a i saveznika gotovo u potpunosti povukle nakon 20 godina.

U priopćenju diplomatskih misija osuđuju se i kršenja ljudskih prava, zatvaranja škola i medija u područjima koja su zauzeli talibani.

Predsjednik Vijeća za nacionalno pomirenje Abdulah Abdulah kazao je u ponedjeljak da su afganistanski i talibanski vođe razgovarali u Dohi o političkom rješenju sukoba.

"Dogovorili smo se nastaviti razgovore, tražiti političko rješenje trenutne krize, izbjegavati civilne žrtve, olakšati dostavu humanitarne pomoći i medicinskih zaliha za borbu protiv covida-19", napisao je na Twitteru Abdulah.

U priopćenju talibana dodaje se da su "obje strane suglasne da je potrebno ubrzati mirovne razgovore kako bi se pronašlo pravedno i trajno rješenje trenutnog problema u Afganistanu, što je prije moguće".

Mirovni pregovori talibana i afganistanske vlade započeli su u rujnu prošle godine, ali nije bilo napretka.

Glasnogovornik talibana u Dohi Muhame Naem odbacio je medijske navode po kojima su talibani pristali na primirje za Kurban bajram, u zamjenu za puštanje na slobodu zarobljenih talibana.