sporno kazneno djelo

Dio oporbe napustio sabornicu: 'Ne pristajemo na ucjene'

26.01.2024 u 15:08

Bionic
Reading

Saborski zastupnici iz redova oporbe istaknuli su u petak da izlaskom iz sabornice uoči glasanja o izmjenama Kaznenog zakona i Zakona o kaznenom postupku nisu htjeli pristati na ucjene vladajućih, koji zaštitu žena od nasilja uvjetuju odredbom koja štiti HDZ od korupcijskih skandala

Ovo je zakon opasnih namjera jer želi ušutkati medije, političare i sve one koji žele govorit o kriminalu iza kojeg stoji vlast, rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin, govoreći o izmjenama Kaznenog zakona koje su upućene u drugo čitanje.

"Turudić je najavio da podržava ovaj zakon i jedva čeka da stupi na novu dužnost kako bi ga mogao početi provoditi i hapsiti one koji o kriminalu govore, a da za to nisu dobili odobrenje stranke na vlasti", izjavio je Grbin novinarima u Hrvatskom saboru a za.

Kazneno djelo neovlaštenog otkrivanja sadržaja izvidnih ili dokaznih radnji, Grbin je nazvao cenzurom koja je nedopustiva u 2024. godini.

''Vjerujem da će građani ustati protiv toga i očekujem da svi zajedno idući tjedan, na prosvjedu Hrvatskog novinarskog društva, ovakvom zakonu i ovakvim namjerama jasno kažemo 'ne''', poručio je.

Zastupnica Možemo Sandra Benčić prozvala je premijera Plenkovića da je svoju "krpicu", odnosno "lex AP" odlučio prikrpati iza leđa svih žrtava nasilja i onih koji se bore za njihovu efikasnu pravnu zaštitu.

''Možete dobiti efikasniju zaštitu žena samo ako istovremeno dignete ruke da me se zaštitit od korupcijskih skandala moje vlastite stranke. To je poruka premijera Plenkovića. U toj ucjeni nećemo sudjelovati'', naglasila je.

  • +3
Sabor Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Uz to, Benčić je upozorila da zbog novog zakona novinari neće bit jedini kojima će prijetiti kazneni progon.

''Zamislimo situaciju da netko u DORH-u kaže da postoji opstrukcija kaznenih istraga u onim slučajevima u kojima su prvooptuženi prijatelji novog državnog odvjetnika, suca Turudića. Te službene osobe bit će kažnjeno gonjene upravo od suca Turudića'', rekla je.

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović ustvrdila je da su objedinjenim glasanjem o uvođenju femicida i 'lexu AP' vladajući iskoristili žene žrtve obiteljskog nasilja.

"Žene su uistinu iskorištene kao živi zid koji bi trebao štiti korumpirane HDZ-ovce. Nećemo sudjelovati u takvoj malverzaciji'', izjavila je.

Dalije Orešković (Stranka s imenom i prezimenom) kazala je da je Andrej Plenković stavio čizmu na neovisnost pravosuđa kao nijedna premijer prije njega.

''Vrijeme je da im na izborim kažemo 'dosta'. A onda trebamo naći politički konsenzus da promijenimo sustava iz temelja, između ostalog odabirom novog glavnog državnog odvjetnika dvotrećinskom većinom te uvođenjem bolje kontrole u Državno odvjetničko vijeće i Državno sudbeno vijeće'', kazala je Orešković.