FESTIVAL BESPRAVNE GRADNJE

Dino Rađa: 'Vrime je da pobijedimo pohlepu i bezakonje, dođite 4. sedmog u Vruju!'

01.07.2021 u 21:18

Bionic
Reading

Reagirajući na uništavanje nekoć prekrasne uvale Vruja kod Piska brojne poznate ličnosti, poput Rade Šerbedžije, Dina Rađe i Ede Maajke, podržavaju prosvjed pod imenom Festival bespravne gradnje i devastacije prirode, najavljen za nedjelju

Aktivisti i građani prstom upiru u poduzetnika Stipu Latkovića koji stoji iza svih radova na Vruji u proteklih 20 godina, a inače je bio i donator u kampanji predsjednika Zorana Milanovića, izvještava RTL Danas.

Latković ne želi pred kamere, no RTL je na terenu zatekao građevinske strojeve - unatoč zabrani radova. Danas je na teren opet izašla inspekcija i policija, a zbog nastavka gradnje Latković je u lipnju zaradio kaznenu prijavu i novčanu kaznu od ukupno 150 tisuća kuna.

Iako se radovi često zaustavljaju, Vruja je posljednjih desetljeća izmijenila izgled. Mještani su rekli tome dosta.

'Dakle tamo se nastavlja raditi. Mi želimo to zaustaviti i naravno želimo da se što više vrati u ono stanje u kojem je nekad bilo ako je to više moguće', kazala je Rose Fistanić, aktivistica iz Piska.

Vruja Izvor: Pixsell / Autor: Miroslav Lelas/PIXSELL

Aktivist Ivan Fistanić dodao je: 'To je turbotrakavica nakon koje se oglase inspekcije raznorazne. Međutim na terenu stvarnog pomaka nema.'

Zato su poziv na nedjeljni prosvjed uputile i brojne poznate ličnosti.

Dino Rađa poručuje: 'Vrime je da pobijedimo pohlepu i bezakonje i zato đođite svi 4. sedmog u Vruju…'

'Spasimo Vruju, spasimo more da nam se ponovo penje i smije, hvala ti more…', kaže Rade Šerbedžija. Pogled s Vruje opjevao je Josip Pupačić u pjesmi More.

Na pitanje o devastaciji Vruje nedavno se izjasnio i ministar graditeljstva Darko Horvat, kazavši da Državni inspektorat u dijelu inspekcijskog nadzora mora dati prijedlog što i kako dalje. 'Građevinska inspekcija je na terenu, pričekat ćemo njihov nalaz i postupiti po njemu', rekao je Horvat prije točno dva tjedna.

Na pitanje je li trebalo čekati inspekcijski nalaz ili se moglo ranije reagirati, Horvat je odgovorio da uređena država mora imati pravne elemente na temelju kojih se postupa. 'Siguran sam da će rješenje i odluke Državnog inspektorata biti inicijalni okidač za postupanje i uklanjanje onoga što je izgrađeno bez potrebnih građevinskih dozvola', izjavio je Horvat, dodajući da krivica na kraju uvijek završi na nekoj od državnih institucija, ali da ne želi abolirati od bilo kakve odgovornosti i regionalne vlasti te da će se taj problem morati zajednički rješavati, izvijestila je Hina.