opasno vrijeme

Slovenski meterolozi javljaju da je viđen tornado, pogledajte snimku

01.08.2023 u 16:30

Bionic
Reading

Novo nevrijeme je stiglo u Hrvatsku. Pljuskova, grmljavine i ponegdje olujnog vjetra već kasno poslijepodne i navečer bilo je u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, uz mjestimice obilniju kišu

Na području Bjelovara u manje od dva sata palo je oko 30 litara po četvornom metru. Zbog dolaska novih olujnih oblaka iz Italije i Slovenije, gdje su zabilježene i pijavice i tuča - i tijekom noći će kod nas biti nestabilno. No, već sutra slijedi razvedravanje. Državni meteorološki zavod objavio je narančasto upozorenja za karlovačku i zagrebačku regiju.

Olujni pojas tijekom poslijepodneva stigao je u Sloveniju, iz Šmarja pri Jelšah javljaju o tuči.

Nad Ilirskom Bistricom razvio se tornado, navodi slovenska Agencija za zaštitu okoliša (ARSO).

'Vidi se relativno široki vrtlog unutar kojeg postoje i vrlo jaki, ali mali vrtlozi promjera svega nekoliko metara. Srećom, fenomen je trajao samo nekoliko minuta', javlja Agencija za zaštitu okoliša, a prenosi 24ur.

Na postaji Koseze kod Ilirske Bistrice najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 107 km/h, javlja Agencija za zaštitu okoliša.

I u Italiji, blizu grada Jesol zabilježena je nova superćelija koja je dovela do pijavice.

U Slavoniji i Baranji kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom

Novi pljuskovi s grmljavinom, čak i nevrijeme s jakim i olujnim udarima vjetra već pristižu s hladnom frontom, koja će se u noći premještati preko unutrašnjosti i sjevernog Jadrana, a popodne će već biti daleko od naših krajeva, prognozira Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.

Stoga - u noći i ujutro u Slavoniji i Baranji kiša te lokalni pljuskovi s grmljavinom. Već prijepodne naoblaka će se kidati pa će ostatak dana proteći sunčano, no i malo svježije nego danas. U noći u središnjim predjelima neki neće dobro spavati zbog grmljavine, izraženih pljuskova i nevremena. Do jutra situacija će se smiriti pa će ostatak srijede biti barem djelomice sunčan, a dnevna temperatura niža od današnje.

Novo pogoršanje već u petak

Potkraj četvrtka uz granicu sa Slovenijom opet raste vjerojatnost za pljuskove s grmljavinom. Od petka nestabilno s kišom, često u obliku jačih pljuskova s grmljavinom, pa bi lokalno mogla pasti znatnija količina. Temperatura zraka osjetno će se sniziti.