SUKOB NA SASTANKU HDZ-A

Devet godina zatvora zbog ubojstva pivskom bocom

21.03.2013 u 14:37

Bionic
Reading

Na devet godina zatvora nepravomoćno je danas na karlovačkom Županijskom sudu zbog ubojstva Dražete Dražetića u ožujku prošle godine osuđen Josip Gavrić iz Cerovca Vukmaničkog

Sudsko vijeće tako je presudilo jer su po riječima suca Ante Ujevića u dokaznom postupku 'prevagnuli dokazi u predmetu koji nije potpuno raščišćen.' Obraćajući se Gavriću koji je zbog kazne veće od pet godina iz sudnice odveden izravno u zatvor, sudac Ujević je rekao kako nije sve gotovo, jer slijedi žalbeni postupak. Osuđenika je pozvao da smiri ogorčenog oca i uplakanu sestru, da ne dođe do još većeg zla, ali da se mora pomiriti s činjenicom da Dražeta Dražetić jednostavno više nije živ.

Iznoseći danas svoju obranu Josip Gavrić je rekao kako je razdvajajući svojeg oca i Dražetu Dražetića odgurnuo obojicu pri čemu je otac pao na stražnjicu, a Dražeta glavom na tlo. U završnim govorima i obrana i optužba ostale su na potpuno udaljenim stajalištima u vezi s dokaznim postupkom.

U ime tužiteljstva Dubravko Skolan je rekao da je 'nedvojbeno dokazano da je okrivljenik nakon verbalne prepirke tupo tvrdim predmetom, a gotovo sigurno se radilo o pivskoj boci, snažno udario Dražetu Dražetića u tjemeni predio glave i nanio mu prijelom lubanje s ozljedom mozgovine od čega je on 15. ožujka preminuo'.

Pozvao se pritom na svjedočenje vještaka dr. Želimira Korača koji je kazao da 'nije vjerojatno da bi tako teške ozljede glave mogle nastati od pada, osim od pada s visine'. Odvjetnica okrivljenog Mateja Šola u završnoj je riječi ustvrdila da okrivljenik nije počinio kazneno djelo ubojstva kako mu se stavlja na teret te da tužiteljstvo nije dokazalo ni 'dinamiku odvijanja inkriminiranog događaja, ni mehanizam nastanka ozljeda ni sredstvo počinjenja djela, niti motiv za ubojstvo'.

Prema njezinim riječima sud nije dokazao ni stupanj krivnje njezina branjenika. Pobrojala je niz dokaznih prijedloga obrane koje je sud odbio. Kazala je također da je otvorenim medijskim istupom glavni svjedok optužbe Franjo Pinušić izvršio prošle godine 'nedvojbeno pritisak na rad policije, DORH-a, Suda i svjedoka'.

'Zbog činjenice da se nije poštivala presumpcija nevinosti moj branjenik nije imao pravedno suđenje kako to nalažu stajališta Europskog suda za ljudska prava', kazala je Mateja Šola. Tragični događaj dogodio se nakon sastanka Temeljnog ogranka HDZ-a za unutarstranačke izbore.