izbori u sad-u

Demokrati osvojili Zastupnički dom, Trumpovim republikancima ostala većina u Senatu

07.11.2018 u 06:37

Bionic
Reading

Američki Zastupnički dom dobio je demokratsku većinu, dok su republikanci američkog predsjednika Donalda Trumpa zadržali kontrolu nad Senatom, a takvi rezultati u skladu su s predizbornim anketama i analizama

Republikanci su dosad kontrolirali Kongres. U Senatu su imali tijesnu većinu (51 senator prema 49 demokratskih), a veću u Zastupničkom domu (236 zastupnika prema 193 demokratskih, uz šest praznih mjesta).

Prema dosad objavljenim podacima, republikanci su osvojili 51 mjesto u Senatu, ponovno osiguravši time većinu, te je samo pitanje hoće li uspjeti povećati razliku u odnosu na sadašnja dva zastupnika. Također je potvrđeno da su u Zastupničkom domu demokrati osvojili većinu. Nešto poslije 10 sati po europskom vremenu objavljeno je da imaju osvojenih 221 mandat, od 218 potrebnih da bi imali većinu u dom Domu, s time da još nisu pristigli konačni rezultati iz svih saveznih država te mogu osvojiti još mandata. Republikanci su u tom trenutku imali 199 osvojenih mandata.

Kompletan sastav Zastupničkog doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i stignu rezultati.

Procjene su da će demokrati dobiti 229 mjesta a republikanci 206 u Zastupničkom domu. Iako su demokrati preuzimanjem tog doma odnijeli veliku pobjedu, ocjenjuje se da ipak nije došlo do "protutrumpovskog vala".

  • +13
Izbori u SAD-u Izvor: Pixsell / Autor: Britta Pedersen/DPA/PIXSELL

Velika pobjeda za republikance je ona senatora Teda Cruza, u tijesnoj utrci s demokratom Betom O'Rourkeom, zvijezdom ovih izbora u čiju su kapanju uloženi golemi novci. Cruzova pobjeda omogućila je republikancima da zadrže ključno mjesto kako bi održali većinu u Senatu.

Na izborima koji se tradicionalno održavaju sredinom mandata aktualnog predsjednika, bira se 435 članova Zastupničkog doma, 35 od 100 članova Senata i 36 od 50 državnih guvernera, kao i brojni ostali državni i lokalni dužnosnici.

Izvor: Društvene mreže / Autor: CBS News

Amerikanci su u velikom broju izašli na izbore za Kongres koji se smatraju nekom vrstom referenduma o predsjedniku. Premda se ime Donalda Trumpa ne nalazi na glasačkim listićima, mnogi Amerikanci doživjeli su izbore kao referendum o predsjedniku.

  • +24
Donald Trump Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Povijesno, predsjednikova stranka na sredini njegova mandata rijetko izbjegne protestno glasanje i poraz.

Ovi izbori smatraju se početkom Trumpove predizborne kampanje za 2020. godinu.

Američki predsjednik Donald Trump proglasio je u utorak navečer "golemi uspjeh" na izborima i zahvalio svojim pristašama koji su omogućili republikancima da zadrže većinu u Senatu, bez obzira što su demokrati preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom.

"Golemi uspjeh večeras. Hvala svima", tvitao je predsjednik, koji je iznimno aktivno sudjelovao u kampanji uoči izbora u utorak, na polovici svog mandata.

Zastupnički dom dobit će demokratsku većinu, dok će Trumpovi republikanci zadržati kontrolu nad Senatom.

Vođa dosadašnje demokratske manjine u Kongresu Nancy Pelosi na skupu stranke izjavila je "zahvaljujući vama, sutra će biti novi dan u Americi".