tržišna ekonomija

Dekanić: Moskva je cijelom Zapadu održala pouku, da su živi vođe iz socijalizma, čudili bi se

03.12.2022 u 20:05

Bionic
Reading

Stručnjak za energetiku Igor Dekanić komentirao odluku o ograničavanju cijena ruske nafte

Igor Dekanić, stručnjak za energetiku, gostovao je u Dnevniku televizije N1 gdje je komentirao odluku o ograničavanju cijene ruske nafte na 60 dolara za barel.

“Još nikada dosad u povijesti, koliko znam, nije jedna skupina potrošača ograničavala cijene sirove nafte jednog velikog izvoznika na jednom velikom tržištu. Ali dobro, i rat na tlu Europe prvi je nakon 80 godina od Drugog svjetskog rata i pitanje je kako će završiti. Na ovaj način će sigurno Europska unija suziti mogućnost uopće uvoza ruske nafte. Međutim, s druge strane, Rusiji se otvaraju tržišta u Aziji – Kini i Indiji”, rekao je Dekanić.

Moskva, istaknuo je, vjerojatno neće odbiti izvoziti naftu po toj cijeni. “Moskva je već najavila, paradoksalno je održala pouku cijelom Zapadu o tržišnoj ekonomiji, što je doista paradoks. Da su živi vođe iz socijalizma, čudili bi se i s jedne i s druge strane Željezne zavjese. Međutim, Moskva nije najavila niti da će prekinuti izvoz. Vjerojatno će se okrenuti Aziji. Kina će vjerojatno trebati više nafte onog časa kad ova recesija izazvana novim valom pandemije prođe. Izvjesno je da će Moskva veći dio svoje trgovine okrenuti na istok”, rekao je Dekanić.

Nafta Izvor: EPA / Autor: ALI HAIDER

Članice Europske unije dogovorile su ograničavanje cijene ruske nafte na 60 dolara po barelu, u skladu s prijedlogom G7, rekli su europski diplomati agenciji dpa.

Ograničenje cijene, dogovoreno na razini veleposlanika članica EU-a u Bruxellesu u petak, povezano je s ranijom odlukom zemalja G7 o sankcioniranju ruskog naftnog izvoza.

Do dogovora je došlo nakon što je Poljska pristala na dogovor Europske unije o ograničenju cijene ruske nafte od 60 dolara po barelu, što omogućuje EU da krene dalje s formalnim odobravanjem sporazuma tijekom vikenda, rekao je u petak poljski veleposlanik pri EU Andrzej Sados.