REAKCIJE

Davorin Rudolf: Neka se Merkel liši zabluda da nam može bilo što diktirati

29.06.2017 u 14:08

Bionic
Reading

Iako Hrvatska više ne priznaje Arbitražni sud te se povukla iz postupka, cijeloga dana nižu se komentari o mogućim implikacijama presude o granici sa Slovenijom. O svemu se oglasila i Njemačka koja smatra da se odluka mora poštovati

Davorin Rudolf ističe kako je poruka njemačke vlade nekorektna te se Njemačka ne bi trebala miješati u granične sporove Hrvatske.

Nekadašnji ministar vanjskih poslova i profesor međunarodnog prava ističe kako nema dvojbe da se presude moraju poštovati, ali ne i odluke ovakvih sudova. 'Stalni arbitražni sud narušio je temeljno pravilo sudovanja, a to je nepristranost', kazao je Rudolf. Ističe kako je izjava njemačke vlade nekorektna.

'Mi se nismo petljali u spor Njemačke s Danskom i Nizozemskom pa neka se ni ona ne petlja u naše sporove, pogotovo kad nije ni pročitala odluku suda. Gospođa Merkel jest na čelu najjače gospodarske države u Europi, ali neka se liši zabluda da nam može bilo što diktirati', kazao je Rudolf za Dnevnik.hr.

SDP-ov saborski zastupnik Orsat Miljenić (SDP) rekao je u četvrtak da je Slovenija iskompromitirala arbitražni postupak, istaknuvši da ako Slovenija bude poduzimala mjere suprotne hrvatskim interesima, onda trebamo poduzeti kontramjere.

'Ako oni nama budu poduzimali bilo kakve mjere koje su suprotne hrvatskim interesima, onda od sadašnje hrvatske vlade očekujem, i kao opozicija ćemo ih podržati i inzistirat ćemo, da poduzmemo kontramjere. Ali to je loše', rekao je Miljenić novinarima u Hrvatskom saboru. No smatra da Slovenija neće raditi protiv svojih interesa i protiv Hrvatske poduzimati neke mjere. Smatra da će i Slovenija shvatiti da nam ne može nametnuti rješenje, da nas ne može ucjenjivati sa Schengenom, jer ako nas budu s tim ucjenjivali, onda ćemo mi njih s nečim drugim.

Nekadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić također je komentirala situaciju oko arbitraže i hoće li Slovenci pristati sjesti za pregovarački stol.

'O tome se raspravlja od tog incidenta 2015. Neku alternativu moramo zajednički naći. U arbitražu smo ušli apsolutno u dobroj vjeri dok nije izašlo na vidjelo o čemu se radi. Nakon što je zaključena mogućnost da države u sporu prilažu bilo kakve dodatne dokumente i sud je počeo svoju raspravu, sudac raspravlja da 'šteta što nisu priložili takav dokument' i onda su ti dokumenti priloženi u taj predmet i u ovom trenutku de facto bi bilo teško odrediti koji dokumenti su ušli naknadno. Zato je nemoguće prihvatiti daljni rad i odluku arbitraže. Mi smo obavijestili sve nadležne institucije, prva je UN. A obavijestili smo i Europsku komisiju. Mnoge članice, uključujući i Njemačku, imaju neriješene granične točke', kazala je Pusić za N1.