TAJNE SNIMKE O 'POŠTENOM SUĐENJU'

'Dat ću ti Sportske novosti. U njima ti je 30.000 eura’

20.09.2013 u 16:52

Bionic
Reading

Preslušavanjem tajnih Uskočkih snimki kojima se navodno dokazuje primanje mita u prvoj nogometnoj ligi nastavljeno je suđenje bivšem dopredsjedniku Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Željku Širiću.

Snimke, među ostalim, po tvrdnjama tužiteljstva dokazuju da je optuženi nogometni dužnosnik krajem 2011. primio 30 tisuća eura za ‘pošteno suđenje’ od tadašnjeg predsjednika Hajduka Hrvoja Maleša koji je u tom slučaju preuzeo ulogu prikrivenog istražitelja.

‘Čuj, ja sam ti ovo stavio u novine.... Dat ću ti Sportske novosti. U novinama ti je 30.000’, kazao je Maleš Širiću na sastanku u jednom zagrebačkom hotelu na kojem je bio i Stjepan Djedović.

Iz njihova razgovora doznaje se da je Maleš trebao novac umotan u novine ubaciti u Djedovićev automobil, ali i da Širić, prema dogovoru ‘stoji iza svega’.

Širić je nedugo nakon primopredaje uhićen, kao i Djedović koji je također optužen, ali mu je postupak razdvojen zbog bolesti.

Uz Širića je na optuženičkoj klupi ostao bivši tajnik NK Karlovca Neven Šprajcer koji je jedno vrijeme bio i tajnik Udruge prvoligaša. Njega se tereti da je sa Širićem dogovorio da njegovom klubu za 15 tisuća eura po sezoni također osigura ‘pošteno’ suđenje.

Uhićenje Širića, Djedovića i Šprajcera bio je nastavak antikorupcijske akcije 'Offside' u kojoj se istraživalo namještanje 12 prvoligaških utakmica. Taj je slučaj doživio i sudski pravorijek kojim je svih 15 optuženika, uglavnom nogometaša i dužnosnika kluba Croatia Sesvete, ali Varteksa i Međimurja, proglašeno krivima.

Šestorica optuženih su se, pak, prije suđenja nagodili s USKOK-om, a među njima su bili i trojica organizatora namještanja utakmica - bivši trener u omladinskoj momčadi zagrebačkog Dinama Vinko Šaka te dvojica slovenskih državljana Dino Lalič i Admir Suljič.