NOVI ZAMAH

Danska premijerka objavila preustroj vlade

09.08.2013 u 15:26

Bionic
Reading

Danska socijaldemokratska premijerka Helle Thorning-Schmidt objavila je u petak da je preustrojila vladu, što je odluka koja se već dugo očekuje, kako bi koalicijskoj vladi dala novi zamah prije lokalnih izbora u studenom

Henrik Sass Larsen, predsjednik socijaldemokratske skupine u parlamentu, postaje ministar za trgovinu i za gospodarski rast.

Ovo je njegov veliki povratak u izvršnu vlast pošto je izgubio premijerkino povjerenje nakon umiješanosti u političko-financijski skandal.

Larsen dolazi na mjesto predsjednice Socijalističke narodne stranke (SF) Annette Vilhelmsen koja preuzima ministarstvo socijalne skrbi, zaduženo i za djecu i integraciju, što su glavna pitanja u programu njezine stranke.

Bivši predsjednik SF-a Villy Soevndal ostaje ministar vanjskih poslova a socijaldemokrat Bjarne Corydon ministar financija.

Ministar obrane, socijaldemokrat Nick Haekerup prelazi u ministarstvo trgovine i europskih poslova a njegov kolega Nicolai Wammen koji je bio ministar za europske poslove preuzima ministarstvo obrane.

Po anketi objavljenoj 6. kolovoza, vlada lijevog centra (socijaldemokrati, socijalliberali i Socijalistička narodna stranka) osvojili bi tek 42,5 posto glasova da se izbori održavaju danas, a liberalna koalicija desnog centra dobila bi 57,3 posto.

Danska koja je više od susjednih zemalja osjetila posljedice financijske krize iz 2008. zapala je u gospodarske teškoće otkako je 2011. na vlast došla koalicija lijevog centra.