namjerna sabotaža

Danci otkrili: Snimili smo ruski brod kod Sjevernog toka nekoliko dana prije eksplozija

28.04.2023 u 11:54

Bionic
Reading

Danski patrolni brod uočio je rusko plovilo u blizini plinovoda Sjeverni tok četiri dana prije nego što su cijevi plinovoda sabotirane u više eksplozija, javljaju mediji

Zapovjedništvo obrane potvrdilo je da ima 26 fotografija ruskog broda, uslikanog s danskog patrolnog čamca u blizini plinovoda 22. rujna 2022., objavile su danske novine Dagbladet. Radi se o brodu ruske mornarice SS-750, koji na sebi ima i malu podmornicu koja je dizajnirana za izvođenje podvodnih operacija, prenosi Politico.

Četiri dana kasnije, 26. rujna 2022., eksplozije su zahvatile tri od četiri plinovoda Sjeverni tok 1 i 2, koji povezuju Rusiju s Njemačkom preko Baltičkog mora i djelomično su u vlasništvu ruskog Gazproma.

Švedske i danske vlasti odmah su poručile da su eksplozije čin namjerne sabotaže. Švedsko tužiteljstvo potvrdilo je u studenom da su ostaci eksploziva i nekoliko 'stranih predmeta' pronađeni na 'mjestu zločina' na morskom dnu, oko 100 metara ispod površine Baltičkog mora, u blizini danskog otoka Bornholma.

  • +6
Sabotaža Sjevernog toka Izvor: Profimedia / Autor: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Neki su analitičari odmah su optužili da iza sabotaže stoji Rusija, koja ima povijest hibridnog ratovanja, ali i motiv da zatraši zapadne države, jer su podržale Ukrajinu nakon što je Moskva pokrenula potpunu invaziju na zemlju. Rusija je na razne načine okrivila UK i SAD za eksplozije, dok su neki uprli prst u Ukrajince. Višestruke istrage danskih, švedskih i njemačkih vlasti o eksplozijama se nastavljaju.

Prošli tjedan, zajednička istraga danskih, finskih, švedskih i norveških javnih medija otkrila je da je Rusija koristila civilna plovila za prikupljanje obavještajnih podataka o vojnim aktivnostima i kritičnoj infrastrukturi u Sjevernom moru.