MINISTARSTVO ČESTITA

Danas se obilježava Međunarodni dan obitelji

15.05.2015 u 16:21

Bionic
Reading

Ministarstvo socijalne politike i mladih uputilo je u petak čestitku u povodu, 15. svibnja, Međunarodnog dana obitelji, koji su Ujedinjeni narodi (UN) proglasili 1989. godine

U Hrvatskoj je pod sloganom "Da obiteljski dan ne čine stvari, nego srdačni odnosi roditelja i djece" prvi put proslavljen 15. svibnja 1994.

Ove godine UN su Međunarodni dan obitelji posvetili su temi ravnopravnosti spolova i pravima djece u suvremenim obiteljima.

Ministarstvo u čestitki navodi da se u suvremenom društvu obitelj brzo mijenja, što je vidljivo u transformaciji obiteljske strukture i očekivanjima koje od obitelji imaju njezini članovi i društvo.

Unatoč određenim promjenama i približavanju vremena koje muškarci i žene provode u obavljanju kućanskih poslova, te skrbi za djecu i ostale članove uže ili šire obitelji, angažman žena je i dalje znatno veći, a postoje i predodžbe o tipično "ženskim" i tipično "muškim" poslovima, navodi Ministarstvo.

Isto tako, roditelji se često nalaze pred izazovom kako balansirati između zahtjeva koji proizlaze iz njihove roditeljske uloge te sudjelovanja na tržištu rada.

Zbog toga želimo podsjetiti da politika rodne ravnopravnosti i politike nediskriminacije postaju nezaobilaznim sastavnim dijelom obiteljske politike, poručuje Ministarstvo.