POSLJEDNJE PRIPREME

Danas iza 17 sati saznat ćemo tko su novi ministri

18.10.2016 u 08:34

Bionic
Reading

U središnjici HDZ-a predsjednik stranke i mandatar za sastavljanje nove hrvatske vlade Andrej Plenković s najbližim suradnicima Gordanom Jandrokovićem i Davorom Ivom Stierom obavio je posljednje pripreme za predstavljanje ministara. HDZ će u utorak u 17 sati održati sjednicu Predsjedništva i Nacionalnog vijeća pa se očekuje da će nakon toga, u srijedu, budući ministri pred saborske zastupnike, javlja HRT

Andrej Plenković izišao je iz zgrade HDZ-a u ponedjeljak nešto poslije 23.30 sati. Izjavio je tek da će se sutra sve znati. 'Nećemo izjave u ovo doba. Sutra ćete sve znati', kazao je Plenković okupljenim novinarima.

Iako imena ministara taji, HRT neslužbeno doznaje da će dosadašnji ministri Zdravko Marić, Oleg Butković, Tomislav Tolušić i Tomo Medved zadržati svoje sektore.

Vrlo vjerojatno ministar zdravstva bit će Milan Kujundžić, a Dijana Zadravec, koja se spominjala kao kandidatkinja za to mjesto, navodno će biti državna tajnica u tom ministarstvu. Gospodarstvo će preuzeti Martina Dalić, vanjske poslove Davor Ivo Stier, turizam Martina Bienenfeld ili Gari Cappelli, obranu Damir Krstičević, a znanost i obrazovanje Pavo Barišić, profesor na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Sadašnja ministrica Bernardica Juretić, čije se ime ne spominje kao dio Plenkovićeva tima, udijelila je i savjete za svog nasljednika. A taj nasljednik, unatoč nagađanjima, neće biti demograf Stjepan Šterc. Potvrdio je to nakon sastanka s mandatarom.

Ministarstvo gubi i Tomislav Panenić jer je gospodarstvo, koje se spaja s poduzetništvom i obrtom, pripalo HDZ-u, dok se energetika pripaja Ministarstvu zaštite okoliša.

Ranije u ponedjeljak, predsjednik Sabora Božo Petrov potvrdio je da će četiri mostovca u Vladi biti Slaven Dobrović (ministar zaštite prirode i okoliša), Vlaho Orepić (ministar unutarnjih poslova), Ivan Kovačić (ministar uprave i potpredsjednik Vlade) te Ante Šprlje (ministar pravosuđa). Petrov je izrazio očekivanje da će Sabor u srijedu izglasati novu hrvatsku vladu i potvrdio je da bi Andrej Plenković u tom slučaju kao novi hrvatski premijer išao u Bruxelles na sastanak Europskog vijeća 20. i 21. listopada.