SEVERININA POLITIČKA OFENZIVA

Danas govori iz istog razloga iz kojeg je nekoć šutjela

08.12.2009 u 10:42

Bionic
Reading

Netom poslije objave da je kupila žutu bluzu iz Lanvinove kolekcije, Severina je udarila po Kosorici, Sanaderu, pa i Tuđmanu, nudeći se kao heroina malih ljudi. Ona je bez problema devedesetih dobivala udarne termine na Vrdoljakovovoj katedrali duha i obilazila zabave tadašnje elite. Tada je šutjela, a sada govori, iz istih razloga, radi medijske pompe, radi novca

'Mi smo niža rasa i za Franju, i za Ivu, i za Jadranku', oglasila se Severina Vučković u jednom od svojih sve češćih političkih istupa. Komentatori i forumaši koji se vole etiketirati lijevom liberalnom opcijom spremno su je adoptirali u vlastiti tabor, hvaleći njezino 'zdravo razmišljanje'. (Pritom, onom istom gestom kojim Thompsonovi trogloditi spremno ignoriraju spaljene srpske kuće ili pozive na ubojstva Mesića, Kajina, Srba ti su vrli liberali propustili primijetiti Severinino likovanje zbog činjenice da je onomad, na snimanju jedne TV-emisije, udarila Jadranku Kosor toliko jako da je ova završila s longetom na nozi).

Severina u stand-up napadu na Kosoricu

Javlja li se Severina kao glasnogovornica 'nas', 'malih ljudi', 'za Franju, Ivu i Jadranku niže rase' kad se ispostavlja da se Hrvatska koprca u posvemašnjoj krizi, kada su radnicima u javnoj i državnoj službi smanjene plaće za šest posto, pa onda svima zajedno nametnuti dodatni porezi, kada Sabor donosi odluku o zabrani umjetno potpomognute oplodnje i kada se Vlada - što je najgore - ponaša kao da ne zna što zapravo radi? Ili, pak, to Severina čini nakon što joj je, prema nekim tvrdnjama, na intervenciju Jadranke Kosor otkazan najavljeni koncert u Kninu za Dan državnosti, pa je usred recesije ostala bez sasvim pristojnog honorara, netom što je čitatelje u čije ime hoće glasnogovoriti izvijestila o kupnji haljina ('čak četiri tirkizne'), žutoj bluzi iz najnovije Lanvinove kolekcije, o naušnicama Les gens du sud te o jednim 'predivnim sandalama' kupljenim na Sardiniji, 'koje su cijele ukrašene kristalima Swarovski'?

No honorar, lijepih 73.000 kn plus PDV, ipak je uplaćen, neovisno o otkazanom koncertu, otkriva nam Severinin menadžer tek danas. Zašto onda napad? Zbog izgubljene časti da se nastupa u Kninu upravo na Dan domovinske zahvalnosti?

Taj somnambulni prizor - samopromovirana heroina koja na čelu duge kolone potlačenih, u žutoj bluzi iz najnovije Lanvinove kolekcije, s naušnicama Les gens du sud te u sandalama 'koje su cijele ukrašene kristalima Swarovski' maestozno korača prema ringu ne bi li ondje Jadranki Kosor zadala posljednji pravednički udarac, izjavljujući patetično: 'Mene politika ne zanima. Ja sam za ljudskost!' – još bi se, posebno nakon Borisa Kunsta, nekako i mogao podnijeti.

Ono što u cijeloj toj nadnaravnoj sceni smeta nije samo njezin kraj: uletjeti u ovom trenutku debakla može samo netko tko - kako za Jadranku Kosor misli Severina - 'nema muda'. Ono, međutim, što cijelu situaciju čini još gorom njezin je početak.

Od glamura HDZ-ovskih zabava do glasnogovornice 'niže rase'

U vrijeme prvih rundi, kada je strukturalno započelo ono što sada prijeti krahom, zatičemo Severinu pokraj ringa kao 'djevojku sa sela', pobožnu, monogamnu Dalmatinku, ukratko: ideološki predložak uzorne Hrvatice skrojen po ukusu vladajućeg režima. Udarce koje su primali oni u čije ime danas ona hoće govoriti ona je pokraj ringa vidala ne da bi im pomogla, već da bi uz eskapističko treštanje 'jaa saaam djevojka sa selaaa' mogli nastaviti namijenjenu im ulogu vreća za napucavanje.

Severina u domoljubnoj fazi 1993.

U doba kada se Tuđman još mogao braniti, kada je, štoviše, sastavljao nogometnu reprezentaciju, a uloge ideoloških i medijskih portira prepustio vrdoljacima i kosovcima, pa su oni koji su 'imali muda' stizali najdalje do portirnice hrvatske katedrale duha, ova pjevačica koju 'zanima ljudskost' vrijeme provodi na razuzdanim zabavama uz bazen širokobriješke vile mračnog primjerka tadašnje elite.

Upravo zato - ako se i možemo složiti s njezinim argumentima - njezina pozicija djeluje sablažnjivo. Uskočiti u ring izravno iz bazena čudne ranohadezeovske elite, u trenutku kada voda počinje isparivati, da bi sada, usred ringa, još bazdeći po kloru, kasneći desetljeće ili bar mjesece, zamahivala u smjeru Tuđmana i Sanadera, a zatim, da bi dokazala da 'ima muda', nasrnula na protivnika (u liku Jadranke Kosor) koji je toliko priseban da svakog trenutka mijenja odluke, obični je kukavičluk zaodjenut u 'muda'.

Stoga cijelo njezino govorenje, u ime malog čovjeka, danas kada je to itekako isplativo, prije svega valja vidjeti kao restrukturirani ulog u vlastite medijske dionice: Severina danas govori iz istog razloga iz kojeg je nekoć šutjela.