101-godišnjak

Najstariji bivši SS-ovac kojem se sudilo za nacističke zločine dobio pet godina zatvora: 'Ne znam zašto sam ovdje'

28.06.2022 u 11:07

Bionic
Reading

Njemački sud osudio je 101-godišnjaka na pet godina zatvora zbog pomaganja i poticanja ubojstva tisuća zatvorenika u nacističkom koncentracijskom logoru Sachsenhausen tijekom Drugog svjetskog rata. Bivši čuvar logora najstarija je osoba optužena za sudjelovanje u ratnim zločinima tijekom holokausta

Josef Schütz dobio je pet godina zatvora za sudjelovanje u ubojstvu 3.518 zatvorenika u logoru Sachsenhausen, sjeverno od Berlina, u razdoblju od 1942. do 1945. godine, piše France24.

Umirovljenik koji sada živi u pokrajini Brandenburg tvrdi da nije učinio 'apsolutno ništa' te da nije bio svjestan jezivih zločina u logoru. 'Ne znam zašto sam ovdje', rekao je na kraju suđenja u ponedjeljak.

Tužitelji pak smatraju da je potpuno svjesno sudjelovao u zločinima kao stražar u logoru i očekuju zatvorsku kaznu od pet godina. Kazna je simbolična te je on zbog poodmakle dobi vjerojatno neće odslužiti.

Optuženikov odvjetnik, Stefan Waterkamp zatražio je oslobađajuću presudu jer Josef ima 101 godinu i najstarija je osoba u njemačkoj povijesti kojoj se sudi. Također, odvjetnik je tvrdio kako ne postoji fotografija optuženog u SS uniformi, nego samo naznake da je služio u Sachsenhausenu.

Tužiteljstvo je, među ostalim dokazima, priložilo dokumente s imenom, datumom i mjestom rođenja, koji odgovaraju optuženom, a pripadaju jednom čuvaru paravojne nacističke organizacije SS.