STRUČNJACI PRATE SITUACIJU

Dan potresa: ljuljalo se u Sloveniji, Abaniji, na granici s BiH

09.11.2015 u 01:24

Bionic
Reading

Potres jačine jačine 4,3 stupnja po Richteru nešto prije devet sati jutros je zatresao susjednu Sloveniju, a osjetio se i u dijelovima Hrvatske pa tako i u Zagrebu. Uskoro je Sloveniju zatresao još jedan potres, pa zatim još nekoliko njih, a treslo se i u široj regiji - također dvaput u Albaniji te na granici Hrvatske i BiH

Epicentar potresa magnitude 4,3 prema Richteru u 8:53 bio je u Brežicama na dubini od deset kilometara, objavljeno je na stranicama emsc.org - Europskog mediteranskog seizmološkog centra, a u epicentralnom se području osjetio intenzitetom V-VI stupnja Mercalli–Cancani-Siebergove ljestvice.


Ranije je EMSC izvijestio da je preliminarna magnituda bila 4.8, dok je slovenski Ured za seizmologiju i geologiju naveo da je magnituda iznosila 4.2.

Potres, koji je trajao između pet do deset sekundi - javljaju građani, osjetio se ne samo u tom dijelu Slovenije, nego čak i u Ljubljani, javljauju slovenski mediji, a i u nekim dijelovima Hrvatske, poput Zagreba i Karlovca te na krajnjem istoku Italije, no zasad nema dojava o eventualnim štetama, ali oni koji su ga osjetili, ističu da je bio dosta neugodan.

Zavod za radiološku i nukelarnu sigurnost: NE Krško nije bila ugrožana potresom

Epicentar mu je zabilježen na području 36 kilometara zapadno od Zagreba, sedam kilometara jugozapadno od Brežica i 10 kilometara jugoistočno od Krškog.

Iz NE Krško, javljaju mediji, poručuju da nije bilo nikakvih problema u radu jer je eletrana predviđena da izdrži i potrese od 9 Richtera, naime, kako su priopćili iz Krškog: 'Seizmografi seizmičke mreže i instrumenti u Nuklearnoj elektrani ujutro su, u 8. 52. sati, zabilježili potres koji nije utjecao na sustave i opremu postrojenja. To su potvrdili i pregledi koji su bili izvršeni nakon potresa. Nuklearna elektrana i dalje radi pouzdano i sigurno punom snagom.'

Kriznom stožeru hrvatskog Ministarstva zdravlja potvrđeno je iz Državnog zavoda za radiološku i nukelarnu sigurnost da Nuklearna elektrana Krško ni na koji način nije bila pogođena ili ugrožena potresom koji je zabilježen u nedjelju ujutro na području Brežica, javila je Hina.

Potres je u Krškom polju bio jačine četiri i seizmička instrumentacija i zaštita u NE Krško ga je zabilježila, no nije bilo automatskih reakcija niti potrebe za reakcijom operatera, priopćeno je iz Ministarstva zdravlja RH.

Nuklearna elektrana je kroz vanjski događaj prošla bez tranzijenta i ostala je na punoj snazi. Radiološko stanje je kroz cijelo vrijeme i sada potpuno nepromjenjeno, odnosno nema utjecaja na okoliš. NE Krško je iz proceduralnih razloga proglasila prvi stupanj uzbune prema kojem se nakon događaja moraju provesti preventivni pregledi određene opreme, navodi se u priopćenju te ističe da 'NE Krško radi normalno, te nema nikakvih opasnosti bilo po zdravlje stanovništva bilo po okoliš'.

Slovenija u nizu podrhtavanja

U 9.08 sati Sloveniju je zatresao još jedan potres, ovaj put jačine 3,3 stupnja po Richteru, sedam kilometara od Brežica i 36 kilometara od Zagreba na dubini od šest kilometara.

Prema podacima hrvatske Seizmološke službe, slab potres je bio i prije tjedan dana na području nedaleko Brežica, osjetilo ga se i u Samoboru. Tada je magnituda iznosila 1.1 prema Richteru, a intenzitet je u epicentru bio I. stupnja Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Podsjetimo i da je sredinom rujna oko pola devet navečer potres s epicentrom u Zagrebu prepao i mnoge Zagrepčane diljem grada, a tada je magnituda potresa iznosila 2.9 prema Richteru dok je intenzitet u epicentru bio četiri do pet stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice.

Osim potresa u Sloveniji, tlo se jutros treslo i na granici Hrvatske i BiH gdje je zabilježen potres jačine tri stupnja po Richteru s epicentrom na dubini od dva kilometra. Treslo se 41 kilometar istočno od Splita, odnosno 18 kilometara sjeverno od Donjih Brela, a potres se osjetio u 7.54 sati.

Potres jačine 4,9 stupnja po Richteru zatresao je jutros u 7.26 Albaniju, a osjetilo ga se i u Makedoniji, Crnoj Gori te BiH. Prvi je bio u 7.20 sati jačine 3,3 Richtera na dubini od 10 kilometara, udaljen 31 kilometar istočno od Tirane. Drugi potres osjetio se u 7.26 sati, a bio je jačine 4,9 stupnja po Richteru. Epicentar tog potresa bio je 34 kilometra istočno od Tirane na dubini od 10 kilometara.

Ima li povezanosti među potresima?

Seizmolog Krešimir Kuk je za dnevnik.hr kazao da su najnovija dva slovenska potresa donekle povezani s onim koji se nedavno dogodio u Zagrebu: 'Nisu povezani, iako su se dogodili u vrlo kratkom vremenskom razdoblju. Barem nisu vezani ovi što su se dogodili u Albaniji. Ovaj potres u Sloveniji je u neku ruku povezan s onim potresom koji je nedavno bio u Zagrebu. Te potrese povezuje šire epicentralno područje, da pojasnim, to je nekih 50-ak kilometara'.

'Današnji potres je bio puno jači od zagrebačkog nedavno. S obzirom na to da je bio blizu Zagreba, najjače se osjetio u zapadnim dijelovima grada', kazao je Kuk i upitan što to sve znači i možemo li očekivati i jača podrhtavanja na tom širem epicentralnom području - odgovorio: 'Ne možemo predviđati potrese. Ova dva najnovija nisu čak ista serija potresa, jer je drugo epicentralno područje, ono šire. Oni nisu direktan nastavak na zagrebački nedavni potres. Daljnje aktivnosti ćemo pažljivo pratiti, ali nema nikakvih naznaka za nekakve ružne scenarije. Ovo je područje seizmički aktivno i potresi nisu iznenađenje'.

S druge strane, stručnjaci Seizmološke službe RH kažu da svi ti potresi nemaju veze jedni s drugima, nego da su se jednostavno dogodili približno u isto vrijeme, a kako je za HTV kazao dežurni seizmolog Ivo Allegretti: 'Teško je govoriti o smirivanju potresa. Nakon prvog većeg u Zagrebu je registrirano još 11 manjih potresa, ali to je normalno'.