POTRES U LABURISTIMA

'Dalmatinci su za Lesara nepismeni, glupi i niškoristi'

28.12.2012 u 15:09

Bionic
Reading

Pet mjeseci uoči lokalnih izbora, na jugu države Hrvatski laburisti ostali su potpuno obezglavljeni: stranku Dragutina Lesara napustila je Selma Katunarić, dosadašnja predsjednica Nacionalnog vijeća, kao i predsjednik splitskog ogranka Boris Strujić i velik dio članstva. Kolektivno su se upisali u HDSSD Hrvoja Tomasovića te bivšeg šefa teško optužili za 'staljinizam' i gotovo rasistički odnos prema Dalmaciji i Dalmatincima

'Nepismeni, glupi i niškoristi su atributi kojima se predsjednik Laburista koristio kada je govorio o Dalmatincima, a za članstvo svoje stranke u Dalmaciji rekao je da su skupina kretena', kazala je Katunarić, do danas formalno druga osoba u stranci.

Iako je već prije nekoliko dana bilo jasno da će doći do raskola, pa su obje strane iznosile navodne nelegalnosti u radu, puklo je na imenima kandidata za gradonačelnika Splita. Ogranak je Lesaru predlagao imena poput Dejana Kružića, Ive Šimunovića, Petra Filipića, Milana Štrljića i Davorina Rudolfa - redom viđenih i cijenjenih građana - no ovaj ih je sve otpisao kao 'stare prdonje' i inzistirao da Laburiste zastupa sindikalist Ozren Matijašević.

Kad je gradski ogranak jednoglasno odbio - raspustio ga je, a slično se dogodilo i kada je Matijaševića pokušao ugurati u utrku za mjesto župana.

Lesar se uvlači u klupko laži i svojim potezima gazi sve za što se navodno zalaže. Provodi mobbing nad članovima i odlučili smo se reći 'ne'. Nije kao odbijanje Staljina, ali nije ni daleko', kazala je Katunarić.

Podsjetila je da je predsjednik Laburista još u siječnju bio ponudio ostavku, između ostaloga jer je priznao da uoči nacionalnih izbora 'nije razumio problematiku Dalmacije na koju ga je upozoravalo članstvo', no tvrdi da je nastavio po starom.

'U HDSSD-u sam prepoznala otpor prema centralizaciji države, vrijeme je da se Dalmacija umjesto Zagrebu okrene prema moru', kazala je nova akvizicija Tomasovićeve stranke. Dosadašnji predsjednik splitskog ogranka Boris Strujić tvrdi da je Lesaru zasmetalo odbijanje Ozrena Matijaševića i naglašava da je njegov bijes i netrpeljivost prema Splitu i Dalmaciji 'vrlo zabrinjavajući'.

'Svi izbori u Hrvatskim laburistima su dirigirani iz centrale, a od vremena kada smo se učlanili do danas došlo je do potpunog preokreta u odnosu prema načelima poput istine, poštenja i pravednosti', kazao je Strujić. Napominje da je Lesara silno zasmetalo pojavljivanje njegova imena u jednoj od predizbornih anketa, gdje je imao oko šest posto podrške građana.

Katunarić i Strujić
bit će kandidati za zamjenike splitskog gradonačelnika iz redova HDSSD-a, a za mjesto Kerumovog nasljednika, dakako, borit će se šef stranke Hrvoje Tomasović. Ovaj kirurg iz splitske bolnice, inače jedan od nadosljednijih Kerumovih kritičara, smatra da se od ostalih kandidata razlikuje po tome što 'nije Harry Potter, ali ni svećenik koji će održavati mise za spas Splita'.

'Grad je u golemom minusu od milijardu kuna. Najprije treba pozvati reviziju koja će utvrditi pravo stanje, a isto treba napraviti i nakon isteka mandata', kazao je Tomasović.

Spoj njegove stranke, koju se često percipira desničarskom, s bivšim članovima Laburista kao navodnim ljevičarima, on ne smatra neprirodnim: kaže da i jedni i drugi imaju jednak pristup domoljublju, kao i odnos prema radu.