ISTRAŽIVANJE

Dalmatinci najviše zaostaju za emancipiranim ženama

07.02.2019 u 10:04

Bionic
Reading

Nekoć su u Dalmaciji bili najnapredniji odnosi između muškaraca i žena u Hrvatskoj, ali ni Dalmatinci nisu više što su bili! Sporo se moderniziraju i najviše zaostaju za emancipiranim ženama u odnosu na ostatak Hrvatske. I uz sve to u kafićima i restoranima odvajaju se od žena, što prije za Dalmatince nije bilo zamislivo

Pokazuje to istraživanje sociologa Mirka Petrića “Muškarci u Dalmaciji: Drukčiji ili isti?” provedeno u sklopu projekta “Relacijski rodni odnosi u Hrvatskoj: modernizacijske i razvojne perspektive – GENMOD”, koji vodi profesorica Inga Tomić-Koludrović, ugledna sociologinja s Instituta Ivo Pilar, piše Večernji list.

Ali da ne bi likovali muškarci iz drugih regija i Zagreba, nemaju se ni oni čime hvaliti. Treba proći još koje desetljeće da se većina hrvatskih muškaraca modernizira, a ne samo da javno govore da su napredni. Nacionalno reprezentativno istraživanje muškarca i žena, provedeno 2018. u sklopu projekta GENMOD, pokazuje da se žene u Hrvatskoj znatno brže moderniziraju nego muškarci.