RIZICI PO GOSPODARSTVO

Dalić o lex Agrokoru: Ovo nije 'plan B', jačamo pravila igre

31.03.2017 u 18:12

Bionic
Reading

Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, naglasila je na poslijepodnevnoj konferenciji za novinare da prijedlog zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, koji je Vlada danas uputila u Sabor, nije nikakav plan B za spašavanje Agrokora, već je taj prijedlog donesen u sklopu redovite zakonodavne aktivnosti Vlade i rezultat je njezinih analiza te spoznaja da značajne kompanije suočene s financijskim problemima mogu predstavljati rizik za gospodarstvo Republike Hrvatske

Na pitanje novinara što će biti ako se blokade ubrzaju, ima li Vlada plan B da se zakon u Saboru usvoji i prije srijede, kako je planirano, potpredsjednica Dalić odgovorila je da temeljni motiv donošenja ovog zakona nije povezan ni s kakvim urgentnim djelovanjem u odnosu na Agrokor.

'Ako se uprava Agrokora i kreditori približavaju dogovoru, Vlada to pozdravlja', rekla je Dalić. Dodala je da Vlada novim prijedlogom zakona pokazuje brigu o stabilnosti gospodarstva i cjelokupnog financijskog sustava, što je jedna od temeljnih zadaća Vlade.

'Opazivši takav rizik, Vlada je pristupila ispunjavanju te zadaće predlažući ovaj propis, jačajući pravila igre u jednom dijelu zakonodavnog okvira', precizirala je Dalić.

Presica Martine Dalić i Ante Šprlje Autor: Vlada RH

Na ponovljeno pitanje hoće li se, u slučaju da se blokade ubrzaju, zakon usvojiti prije srijede kako bi se spasilo što se da spasiti, jer se u tom slučaju ne spašava samo Agrokor nego upravo gospodarska i financijska stabilnost Hrvatske, Dalić je kazala da je 'trenutak kada će se zakon raspravljati u Saboru u nadležnosti Sabora'.

Šprlje: Nema potrebe za dizanjem panike oko ustavnosti zakona

Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je da je 'zakon propitan od strane mnogo pravnika' i postoji 'suglasje da se radi o zakonu koji je u svojoj srži ustavan'.

'Potpuno je normalno da država reagira ako postoji opasnost za teške poremećaje u gospodarstvu koji zapravo narušavaju i sigurnost same države. Sigurnost same države ne narušava se samo ratom, već i kada dolazi do teških poremećaja u gospodarstvu', rekao je Šprlje dodajući da je zakon ustavan i da 'nema potrebe uopće za dizanjem panike vezano za ustavnost ovog zakona'. 

Izvanredni povjerenik

Primjena 'lex Agrokora', odnosno zakona kojim se propisuje izvanredna uprava nad kompanijama s više od pet tisuća radnika i dužnim više od 7,5 milijardi kuna, može trajati maksimalno 15 mjeseci. Kroz to vrijeme kompanijom upravlja izvanredni povjerenik kojeg na prijedlog Vlade potvrđuje Trgovački sud u Zagrebu. Odmah nakon toga izvanredni povjerenik imenuje privremeno vijeće povjerenika. Kada nadležni sud potvrdi sve prijavljene tražbine, formira se stalno vijeće povjerenika. Izvanredni povjerenik dužan je angažirati savjetnike za restrukturiranje s međunarodnim referencama koji će predložiti plan restrukturiranja.

'Savjetnik za restrukturiranje određen je kao pravna osoba koja ima iskustva u međunarodnim poslovima ovakve vrste, čija bi zadaća bila pomagati izvanrednom povjereniku u ostvarivanju njegovih zadaća i u pripremi plana nagodbe', precizirala je Dalić na konferenciji za novinare.

Za vrijeme izvanredne uprave, povjerenik je ujedno i Skupština i Nadzorni odbor i uprava društva. Povjerenik u ime društva, uz odobrenje vjerovničkog vijeća, može podići novi kredit kako bi dobavljačima platio dugovanja za robe i usluge koja su nastala do dana pokretanja postupka izvanredne uprave nad kompanijom.

Ideja je Vlade kao predlagača ovog zakona umiriti dobavljače i njihovu bojazan da će morati otpisati cijeli ili dio duga u konačnoj nagodbi svih vjerovnika. Pretpostavka je Vlade kako će dobavljači biti namireni tim kreditom, a financijske institucije Vlada motivira da takav kredit daju jer po ovom zakonu taj kredit postaje 'najstarija tražbina'. Odnosno, vraćanje tog kredita imalo bi pravo prvenstva u odnosu na sva druga dugovanja.

Konačni cilj predlagatelja zakona je taj da se nakon plana restrukturiranja postigne konačna nagodba s vjerovnicima.

'Očekivani rezultat je dogovor i postizanje nagodbe s vjerovnicima, a da ta nagodba reflektira visinu svake njihove tražbine prema sistemski važnoj kompaniji koja se našla u problemima', objasnio je izvor iz Vlade na brifingu za novinare uoči press-konferencije Martine Dalić.