ODGOĐEN ULTIMATUM

Dačić: Ovo je ekonomska agresija Hrvatske na Srbiju

23.09.2015 u 11:30

Bionic
Reading

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić u jeku izbjegličke krize izjavio je jutros kako je Srbija produžila ultimatum Zagrebu zbog hrvatskog djelomičnog zatvaranja granice sa Srbijom do ponoći, dok je srbijanski šef diplomacije Ivica Dačić kazao kako 'Hrvatska vodi trgovinski rat protiv Srbije i ekonomsku agresiju' ocijenivši da je Srbija napadnuta, jer hrvatski potezi nemaju veze s humanošću prema izbjeglicama

Na jutrošnjoj izvanrednoj novinskoj konferenciju u srbijanskoj vladi premijer Vučić napomenuo je kako Srbija dosad nije primijenila nijednu mjeru koju je pripremila u slučaju zatvaranja granice za teretni promet te da ih neće primjenjivati do večeras u ponoć dodavši kako se nada da neće biti ni potrebe za primjenom tih najavljenih mjera.

Vjeruje, dodao je, da hrvatski premijer Zoran Milanović želi bliže i bolje odnose sa Srbijom, 'kao što i Srbija želi otvorenije i iskrene odnose s Hrvatskom' izjavio je Vučić ocijenivši da je to 'u interesu i jednih i drugih'.

Pored toga, predsjednik srbijanske vlade naglasio je kako granični prijelaz Bajakovo nije u potpunosti otvoren, jer se propuštaju samo kamioni s kvarljivom robom ocijenivši da je pomak napravljen, ali da su vitalni ekonomskih interesi Srbije i dalje značajno ugroženi.

'Nemamo dogovor, jer da ga imamo, prijelaz bi bio otvoren', rekao je Vučić precizirajući da je hrvatska granična policija dobila od hrvatske Vlade nalog da propušta samo kamione s kvarljivom robom.

Prvi potpredsjednik srbijanske vlade i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić bio je znatno oštriji te je kazao kako je Hrvatska pokrenula ekonomski rat protiv Srbije.

'Ako žele sukobe, nema nikakvih problema', rekao je Dačić i naglasio da, ako netko misli da Srbija neće uvesti mjere, 'neka se ne igra sa Srbijom' dodavši kako Beograd ima spremne mjere koju su zasad odložene i kako imaju sva prava zaštiti vlastito gospodarstvo i gospodarstvo.

Šef srbijanske diplomacije dodao je i da je Srbija suočena s ultimatumom te kako su države 'zbog ovoga ratovale u prošlosti', ali da Beograd ne želi bilo kakve sukobe zaključivši kako Hrvatska nije izvukla pouke iz dosadašnjih problema te da hrvatski premijer svojim izjavama nastavlja provocirati Srbiju što ne doprinosi rješavanju tekućih problema.

Inače, premijer Vučić jutros je uputio i pismo dužnosnicima Europske unije povodom odluke Hrvatske o jednostranom zatvaranju graničnih prijelaza. Pismo je upućeno predsjedniku Europskog vijeća Donaldu Tusku, predsjedniku Europskog parlamenta Martinu Schulzu, predsjedniku Europske komisije Jean-Claudeu Junckeru, potpredsjednici Europske komisije i visokoj predstavnici EU-a za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federici Mogerini te europskom povjereniku za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Johannesu Hahnu.

Više detalja o sadržaju pisma srbijanskog predsjednika vlade visokim dužnosnicima EU-a nije navedeno.