ANALIZA LE MONDEA

'Da ste Lex Perković donijeli ranije, ne bi vas ni pustili u EU!'

06.09.2013 u 12:49

Bionic
Reading

Bi li Bruxelles mogao uvesti sankcije Hrvatskoj slijedom neprovođenja europskog uhidbenog naloga i odugovlačenja oko donošenja tzv. 'lex Perković', pita se francuski dnevni list

Polemika hrvatske Vlade i Europske komisije, točnije povjerenice za pravosuđe Viviane Reding, oko provođenja europskog uhidbenog naloga od samog je početka zaokupila i širu europsku javnost. Francuski Le Monde, u izvještavanju o aferi, navodi da je nakon kraćeg smirivanja afere slijedom pisma krajem kolovoza premijera Zorana Milanovića predsjedniku Komisije Joseu Manuelu Barrosu došlo do novog stupnja napetosti. Naime, Bruxelles je saznao da Hrvatska ne bi trebala mijenjati zakon o izručivanju prije 15. srpnja 2014. što je izazvalo novu reakciju europske povjerenice te je u pismu od 4. rujna hrvatskom ministru pravosuđa Orsatu Miljeniću izrazila svoje 'iznenađenje' i naglasila da je Zagreb kriv za 'očito kršenje' svojih obaveza.

Navodi da se Hrvatska se pri pristupanju Uniji obavezala na puno preuzimanje europske pravne stečevine te najavljuje 'primjerene mjere' spram Hrvatske u cilju usuglašavanja s pristupnom ugovorom. Bruxelles bi, dakle, mogao uvesti sankcije, zaključuje Le Mondeov dopisnik iz Bruxellesa.

Hrvatska je navela da se radi o 'diskriminatornom' zakonu, no zemlje koje su dobile izuzeće od europskog uhidbenog naloga, kao što je Francuska,  i službeno su ga zatražile što nije bio slučaj tijekom pregovora o pristupanje Hrvatske.

Stav hrvatske Vlade odaje jasnu volju za produljivanjem rokova, čak i iza ljeta 2014. Naime, smatra se da hrvatska Vlada računa na novi sastav Komisije nakon europskih izbora sljedeće godine. Službeni Zagreb sada navodi potrebu za doradom ustavnih amandmana da bi izglasao novi zakon. Da se to dogodilo prije službenog pristupanja, ulazak Hrvatske u Uniju bio bi u najmanju ruku odgođen.