stručnjak za geopolitiku

Cvrtila: Putin će vjerojatno uspjeti u aneksiji Donecka i Luhanska, ali to će priznati samo mali broj suspektnih država

25.09.2022 u 22:50

Bionic
Reading

O ratu u Ukrajini i stanju u Rusiji za RTL Danas govorio je stručnjak za geopolitiku Vlatko Cvrtila

Cvrtila smatra da je Putin pokazao da u teškim situacijama poseže za potezima koji dodatno eskaliraju.

'Ovo je sada takva situacija. Očito da mu ne ide ostvarivanje ciljeva u Ukrajini. Zadnji napredak koji je ukrajinska vojska napravila je loša vijest za Putina i morao je reagirati. Reagirao je na način koji dodatno stvara zabrinutost. Ne zato što će dodatno mobilizirati 300 tisuća vojnika i poslati ih na ukrajinski front nego zato što je postavio određene prijetnje Ukrajini i Zapadu kroz spominjanje nuklearnog oružja', rekao je Cvrtila za RTL Danas. Dodao je i kako je odluka o djelomičnoj mobilizacijji rizičan potez za Putina jer je dosad nastojao domaću javnost izolirati od onoga što se događa u Ukrajini. Tvrdi da su prosvjedi protiv te odluke marginalni s obzirom na ukupan broj stanovnika u Rusiji.

'Kad pogledate brojke u odnosu na broj stanovnika i jačinu represivnog aparata, to je marginalno, ali nije potpuno nebitno. Djelomična mobilizacija sada drugačije mijenja odnos ruskog čovjeka prema onome što se događa u Ukrajini", rekao je Cvrtila i dodao kako će Putin vjerojatno uspjeti u aneksiji Donecka i Luhanska, po scenariju kakav je bio za Krim.

  • +31
Prosvjed protiv mobilizacije u Rusiji Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

'Brzo će Duma donijeti odluku, potpisati ukaz i to će postati dio teritorija Rusije. To nitko u svijetu neće priznati, osim nekih država koje su ga do sada podržavale, ali to je mali broj suspektnih država koje su isključene iz međunarodnog poretka, ali to će se sigurno dogoditi', rekao je Cvrtila. Kada prijeti nuklearnim oružjem, ukazuje Cvrtila, Putin u tom času ne ratuje protiv Ukrajine, nego prijeti Zapadu.

  • +14
Vladimir Putin Izvor: EPA / Autor: YEGOR ALEYEV/TASS Host Photo Age

'Pokazao je da se obraća javnosti ali i Zapadu. Ne ratuje s Ukrajinom, nego govori o Zapadu i NATO-u. Prijetnja nije bila upućena Ukrajini nego Zapadu. Pokušava cijelo vrijeme stvoriti pritisak na zapadno javno mnijenje da prije svega smanje pomoć Ukrajini. Pomoć Zapada Ukrajini je promijenila tijek ratovanja, odnosno pomogla Ukrajini i onemogućila Rusiji da ostvari svoje interese. S energentima je prijetio Zapadu, sada prijeti na ovaj način kako bi se pomoć smanjila, a time omogućila Rusiji ostvarivanje ciljeva', rekao je i dodao kako će rat u Ukrajini jednog dana završiti, ali da je pitanje na koji način. 

'Jednog dana hoće, samo je pitanje kako. Hoće li to biti dogovor koji će uključivati dijelove teritorija Ukrajine koji su sada okupirani ili će Ukrajina uz pomoć Zapada osigurati oslobađanje tih teritorija. Nismo blizu kraja rata. Čak ako se stvori vrsta primirja, Rusija će teško odustati od onoga što je započela', zaključio je Cvrtila.