zadnji dan primirja

Crveni križ potvrdio oslobađanje 16 talaca iz Gaze

30.11.2023 u 06:37

Bionic
Reading

Međunarodni odbor Crvenog križa priopćio je u srijedu da je uspješno oslobođeno i transferirano 16 talaca koje je u Gazi držala palestinska islamistička skupina Hamas

Crveni križ, međunarodna humanitarna organizacija sa sjedištem u Švicarskoj, operativno posreduje u oslobađanju talaca iz Gaze i Palestinaca koji se nalaze u izraelskim pritvorskim centrima, a prema uvjetima privremenog primirja između Izraela i Hamasa.

U četvrtak ujutro istječe ranije dogovoreni i jednom već produljeni prekid vatre u Gazi, tijekom kojeg je u više navrata došlo do razmjene zarobljenika, a u ovom zadnjem od strane Hamasa oslobođeno je deset Izraelaca, od čega njih pet s dvojnim državljanstvom, kao i četiri tajlandska taoca te dvije ruske taokinje.

Prema uvjetima dogovora uz posredovanje Katara, u zamjenu će biti pušteno 30 Palestinaca, što uključuje 16 maloljetnika i 14 žena, izjavio je u srijedu glasnogovornik katarskog ministarstva vanjskih poslova Katara Majed Al-Ansari.

Oslobođeni taoci bili su među oko 240 ljudi koje su zarobili Hamasovi militanti tijekom iznenadnog napada na Izrael 7. listopada u kojem je, prema Izraelu, ubijeno 1200 ljudi.

Među 16 talaca oslobođenih u srijedu bio je i Liat Beinin, koji ima i američko i izraelsko državljanstvo, a čije puštanje na slobodu je potvrdio i američki predsjednik Joe Biden.

Biden je rekao da je Beinin prešao granicu Gaze i da je siguran u Egiptu.

  • +7
Pušteni taoci u konvoju Crvenog križa Izvor: Profimedia / Autor: MOHAMMED ABED / AFP / Profimedia