ZAGREBAČKA BURZA

CROBEX na najnižoj razini u zadnjih pet mjeseci

Bionic
Reading

Na hrvatskom tržištu kapitala su i u četvrtak prevladala negativna kretanja uz nešto slabiju likvidnost nego prethodna dva dana

Indeks CROBEX je ponovno zaključio u crvenom teritoriju. Na kraju trgovanja u četvrtak vrijednost mu je bila 1.787,43 bodova, odnosno niža za 0,15 posto nego dan ranije. To je bio njegov treći uzastopni pad te peti minus u zadnjih šest trgovanja, kojim se spustio na najnižu razinu u zadnjih pet mjeseci. Tijekom dana je bilježio i osjetno veće gubitke, ali ih je većim dijelom nadoknadio pred kraj trgovanja.

Indeks blue chip dionica CROBEX10 je zaključio s minimalnim gubitkom od 0,01 posto na 1.042,68 bodova, što je njegov peti uzastopni gubitak. Među sektorskim indeksima najveći gubitak je pretrpio CROBEXtransport i to od 2,18 posto, dok je jedino građevinski CROBEXkonstrukt uknjižio povećanje vrijednosti, i to za 0,72 posto.

Burzovna aktivnost je oslabila u odnosu na prethodna dva trgovanja, kada se ukupni dionički promet mjerio u dvoznamenkastim milijunskim iznosima. U četvrtak je dionički promet iznosio oko devet milijuna kuna, uz pet pojedinačnih izdanja s milijunskim prometom. Najveći promet od 1,5 milijuna kuna su i drugi dan imale dionice HUP Zagreb, koje su ponovno zaključile bez promjene cijene na 3.960,00 kuna.

Preostala četiri milijunaša po prometu su redom izgubili na vrijednosti, pri čemu su minusi AD Plastika i Arena Hospitality Grupe od oko 1,3 posto bili nešto izraženiji nego blagi gubici od oko 0,2 posto dionica Valamar Riviere i povlaštenih dionica Adrisa. Gubitke veće od tri posto su pretrpjele dionice Atlantske plovidbe te Đuro Đaković Grupe.

Dobitnik dana Jadran +5,74% 12,90

Gubitnik dana Croatia osiguranje -6,25% 6.000,00

CROBEX -0,15% 1.787,43

Više o kretanjima na tržištu kapitala pročitajte OVDJE