javno mnijenje

Crobarometar otkriva kako stoje političari i stranke na početku superizborne godinu

25.01.2024 u 20:11

Bionic
Reading

Prema istraživanju Crobarometar, HDZ je i dalje uvjerljivo na prvom mjestu s podrškom 29 posto ispitanika, što je blagi rast u odnosu na prethodni mjesec.

Daleko iza je SDP, koji je također u pozitivnom trendu sa 13,5 posto podrške. Izrazito je gusta utrka za treće mjesto – trenutačno ga drži Domovinski pokret sa 7,6 posto podrške, ali i negativnim trendom u odnosu na prethodni mjesec. Možemo i Most dijeli jedna decimala i kreću se oko 6,7, odnosno 6,6 posto podrške, javlja Dnevnik.hr.

Sve ostale stranke ne da ne prolaze prag od pet posto, nego im podrška ostaje ispod tri posto ispitanika. Neodlučnih ispitanika koji planiraju na izbore i dalje ima u nevjerojatno visokom broju – više od 18 posto.

Opći dojam o smjeru u kojem ide Republika Hrvatska i dalje je mahom negativan, gotovo 70 posto ispitanih tako misli. I podrška svemu što radi Vlada nije visoka, dapače: 65 posto ispitanih ne podržava Vladu u njezinim naporima.

Nešto bolje prolazi predsjednik Zoran Milanović, iako i o njegovu radu građani imaju mahom negativan stav: 53 posto ga ne podržava, 38 posto da, a stav nema devet posto ispitanih.

Najviše ispitanih pozitivno reagira na predsjednika Milanovića, njih 48 posto. Drugi je Božo Petrov, njega kao pozitivca vidi 38 posto ispitanih. Slijedi Ivan Penava s 33, a Dalija Orešković i Andrej Plenković dijele zajedničku poziciju sa 32 posto pozitivnog doživljaja.

Na vrhu liste negativaca je i ovog mjeseca Milorad Pupovac, a na drugom mjestu Andrej Plenković koji kod čak 60 posto ispitanih izaziva negativne asocijacije. Treći je Gordan Jandroković, i to za dlaku ispred Zlatka Hasanbegovića i Hrvoja Zekanovića.