NIJE PROTUZAKONITO, ALI...

Crnogorci ljuti na Hrvata koji sjedi na dvije stolice: u parlamentu i kod Plenkovića

14.11.2017 u 13:32

Bionic
Reading

Adrijan Vuksanović, zastupnik Hrvatske građanske inicijative (HGI), manjinske stranke koja zastupa prava Hrvata u Skupštini Crne Gore, našao se na udaru tamošnjih medija zbog članstva u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske

Zamjera mu se to što kao javni dužnosnik, zastupnik u Skupštini, pomaže, kako se navodi u tekstu portala Vijesti.me, u kreiranju politike vlade strane države te se dovodi u pitanje njegova lojalnost državi Crnoj Gori.

Adrijan Vuksanović je početkom rujna imenovan za člana Savjeta za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske. Zastupniku HGI-a u crnogorskoj Skupštini ovo je drugi mandat u Savjetu jer je već odradio četverogodišnji mandat u prošlom sazivu, tijekom mandata vlade premijera Zorana Milanovića (SDP). U novi saziv Savjeta imenovala ga je aktualna Vlada s premijerom Andrejem Plenkovićem (HDZ) na čelu.

Vijesti.me u tekstu navode da je Savjet za odnose s Hrvatima izvan Hrvatske 'savjetodavno tijelo hrvatske Vlade koje pruža pomoć Vladi u kreiranju i provedbi politike, aktivnosti i programa u odnosu na Hrvate izvan Republike Hrvatske' i da Vlada u Zagrebu imenuje članove Savjeta na prijedlog hrvatskih zajednica iz država iz kojih dolaze.

U tekstu se također navodi da se Vuksanović nije ogriješio ni o jedan važeći crnogorski propis.

Vuksanović je u izjavi za Vijesti.me kazao da nije u sukobu interesa jer je u pitanju savjetodavno tijelo koje nema nikakvu moć odlučivanja.

'To tijelo je savjetodavnog karaktera i pomaže Hrvatskoj u kreiranju politike prema zajednicama u kojima žive Hrvati u inozemstvu. S druge strane nadležno je za artikulaciju stavova i potreba Hrvata koji žive u okolnim zemljama', kazao je Vuksanović. Rekao je da oni koji su ga izabrali znaju da je zastupnik HGI-a u crnogorskoj Skupštini i kako su smatrali da upravo on na najbolji mogući način može artikulirati potrebe Hrvata u tom tijelu jer je upoznat sa stanjem u hrvatskom korpusu u Crnoj Gori.

  • +8
Kaotični izbori u Crnoj Gori Izvor: Reuters / Autor: Stevo Vasiljevic

Tvrdi da se njegov rad u hrvatskom Savjetu ne kosi s djelovanjem u Skupštini Crne Gore.

'Prije nego što odem na sjednice, koje se održavaju jednom godišnje, razgovaram sa svim relevantnim predstavnicima Hrvata u Crnoj Gori. Ne znam što bi tu bio sukob interesa. U tom tijelu su i drugi predstavnici Hrvata iz Francuske, Amerike, Njemačke, koji također obavljaju značajne funkcije u tim državama. Ne primam nikakvu nadoknadu za taj rad, naša uloga je čisto savjetodavna', poručio je Vuksanović.

Dodao je da je druga stvar njegova funkcija zastupnika u Skupštini, ali da s te pozicije, s određenim krugom ljudi koji su aktivni na političkoj i društvenoj sceni Crne Gore, najbolje može artikulirati sve potrebe Hrvata. 'Nisam član hrvatske Vlade, Hrvatskog sabora, niti neke državne institucije u Republici Hrvatskoj da bih bio u sukobu interesa', zaključio je Vuksanović.