PANIKA U RUSIJI

Crna udovica penetrirala u sigurnosnu zonu Sočija?!

21.01.2014 u 10:17

Bionic
Reading

Američki protuteroristički operativci pomažu ruskim agentima u lovu na četiri potencijalne teroristice, uključujući 'crnu udovicu' - suprugu ubijenog terorista - koje bi već mogle biti unutar velike sigurnosne zone, utvrđene za Zimske olimpijske igre u Sočiju

Pretpostavlja se da je Ruzanna Ibragimova, 22-godišnja udovica džihadista kojeg su ubile ruske sigurnosne snage, doputovala iz Dagestana u Soči. Njezinu fotografiju prvi su objavili ruska sigurnosna služba FSB i dužnosnici zaduženi za sigurnost u Sočiju, a potom i ostale sigurnosne organizacije.

'Prema našoj spoznaji, gospođu Ibragimovu mogu iskoristiti vođe nezakonitih oružanih skupina za organizaciju terorističkih aktivnosti u zoni Olimpijskih igara 2014.', poručili su ruski obavještajci.

Ubrzo su reagirale i američke službe priopćivši da je rusko upozorenje 'prvi znak toga da su teroristi možda uspjeli probiti sigurnosni kordon', javlja FoxNews


'Naš je prioritet sigurnost našeg olimpijskog tima. Kao i ranije, surađujemo sa State Departmentom, organizatorima i drugim agencijama kako bismo osigurali naše predstavnike i Amerikance koji putuju u Soči', rekao je glasnogovornik Olimpijskog odbora SAD-a Patrick Sandusky.

Ibragimovu, čiji je suprug ubijen u prošlogodišnjem okršaju s policijom u Dagestanu, povezuju s Kavkaskim emiratima, islamističkim pobunjeničkim pokretom na ruskom Kavkazu. Čelnik je te grupe Doku Umarov, poznatiji kao 'ruski Bin Laden', koji je prijetio terorističkim napadom na olimpijce u Sočiju.

Pojam 'bijela udovica' koristi se za udovice džihadista koje u tajnosti planiraju osvetničke napade, a termin 'crna udovica' prevladava kada su u pitanju čečenske udovice čiji su muževi stradali u borbi protiv Rusa.